Actualitzat 01/02/2016 14:13

El TNC dóna veu a una dona afganesa en un "documental escènic" ple de poesia i compromís

Obra teatral 'Nadia'
GIANMARCO BRESADOLA/TNC

BARCELONA, 1 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) donarà veu a una dona afganesa en un "documental escènic" ple de poesia, rigor, compromís ideològics i advertiments per al present i el futur en la peça 'Nadia', que es podrà veure a partir d'aquest dimecres i fins a l'11 de febrer.

   Ho han anunciat el director del teatre, Xavier Albertí, i el de l'obra, Carles Fernández, al costat de Nadia Ghulam, la protagonista d'aquesta peça, en què explica la història de la seva vida després de ser greument ferida als vuit anys en un bombardeig durant la guerra civil que va esclatar a l'Afganistan després de la retirada soviètica.

   A partir d'aquí, una vegada instaurat el règim talibà i amb greus seqüeles físiques, Nadia --que ara té 30 anys-- es va veure obligada a fer-se passar per home amb l'objectiu de mantenir la seva família, en un moment en el qual les dones tenien prohibit treballar.

   Un dels propòsits del muntatge, que intercala imatges gravades al país afganès per donar més força emocional a les paraules, és proporcionar una "experiència viva i real sense intermediaris", ha subratllat Fernández sobre la funció es va poder veure al Grec Festival el 2014.

   El dissenyador i dramaturg Eugenio Szwarcer ha destacat que 'Nadia', que ja gaudeix d'un 83% d'ocupació, és "la història d'una relació i d'un diàleg entre Orient i Occident" que vol trencar amb la insensibilització generada en Occident per l'allau d'imatges i de xifres de morts en el citat país.

   L'obra, que barreja el registre del monòleg i el diàleg amb Fernández i Szwarcer, serà diferent del qual es va poder veure al Grec, perquè el muntatge és fruit d'un "diàleg viu que evoluciona", al ritme que ho fa el context i els seus protagonistes, ha dit el dramaturg.

   La matèria prima de l'obra és l'experiència de Nadia, si bé aquesta porta a "moments poètics" i d'interacció amb imatges i so que s'entremescla amb la investigació que van fer els creadors en el seu viatge a l'Afganistan amb la protagonista.

'MOLTES NADIAS'

   "Com la història de Nadia hi ha moltes", ha reivindicat la protagonista, que ara estudia cooperació social, ha recuperat la seva vida, està implicada en moltes causes i ha portat la seva obra a Madrid i espera fer-ho en altres teatres.

   Szwarcer i Fernández formen la companyia La Conquesta del Pol Sud, a través de la qual plantegen qüestions actuals que porten a investigacions per al llenguatge escènic.

   De fet, Nadia és la primera d'una sèrie de peces amb la dona com a eix central a l'hora de posar la història col·lectiva a través de l'experiència individual, han defensat els creadors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés