Publicat 15/02/2016 13:57

El TNC es converteix en una unitat de teràpia familiar que afronta un brot psicòtic en una obra

Elenco de la obra 'Tu no surts a la foto' (TNC)
EUROPA PRESS

"No veurem un final feliç, però sí una transformació. Es tractava d'això", avisa l'autor

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) es convertirà aquest dimecres i dijous en una unitat de teràpia familiar que intenta afrontar un brot psicòtic amb la coproducció del teatre i Velvet Events 'Tu no surts a la foto', d'Enric Nolla, i dirigida per Antonio Simón, amb cinc personatges.

En roda de premsa aquest dilluns, el director ha explicat que l'obra és un retrat gairebé clínic d'una família erosionada pels brots psicòtics del seu fill de 23 anys, que s'acaba convertint en un periple a través de territoris desconcertants de la personalitat humana, en una obra que es posiciona a favor d'aquest tipus de teràpies en detriment de la incomunicació familiar en aquests casos.

Aquest projecte s'ha realitzat en col·laboració amb la Unitat de Teràpia Familiar de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, amb els pacients --d'entre 20 i 40 anys-- Nolla i Simón han compartit diverses experiències durant dos anys, sempre amb el compromís de no usar les seves històries.

Simón ha explicat que aquest projecte ha estat una aventura personal que "exigia coratge i valentia", ja que ha consistit a enfrontar-se amb un context delicat, tot amb la finalitat de servir la realitat.

Ha assegurat que el projecte li ha fet entendre el sentit del teatre: "Tens la sensació dels antics grecs de veure un espectacle que et toca especialment", i ha considerat impressionant poder sentir la força transformadora del teatre.

La història narra com la família es transforma i com millora gràcies a tot el que passa en el nucli terapèutic, i versa sobre la importància d'aquestes teràpies amb família que permeten millorar i sanar el pacient gràcies a un nou tipus de relacions dins d'aquesta.

L'autor, Enric Nolla, ha avisat que no és una obra convencional perquè intenta plantejar una situació, no resoldre un conflicte: "No veurem un final feliç, però sí una transformació. Es tractava d'això".

"El primer compromís que va adquirir amb el grup de nois ha estat signar aquest contracte simbòlic que no només estàvem en disposició que intervinguessin en el procés artístic, sinó que em prometia que no tocaríem cap tema relacionat amb la història de cap d'ells", ha dit.

UNA NOVA PERSPECTIVA

El repte més gran del text ha estat "com parlar de psicosi i esquizofrènia d'una manera diferent i sense l'arquetip de boig", i que tingués una perspectiva que analitzés no tant quins components intervenen per desenvolupar un brot psicòtic, sinó centrar-se en l'entorn del pacient.

"Per a mi sempre ha estat una eina de treball el funcionament de la societat i de quina manera els problemes socials es reflecteixen com metàfora del seu funcionament", ha explicat Nolla, que ha usat aquest recurs aplicat a la història d'aquesta família comuna que es desperta amb el problema que un dels seus membres ha patit un brot.

El director del teatre, Xavier Albertí, ha recordat que s'aprofitarà la programació d'aquesta obra a la sala per fer la Setmana Teatre i Salut, amb la conferència del propi Albertí 'Medicina i dignitat'; la taula rodona 'Teatre terapèutic' amb diversos participants, i un col·loqui amb Virgina Rangel.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés