Actualitzat 29/03/2017 22:18

El TNC acull la 'Celestina' més fidel al llenguatge original però més trencadora en imatge

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

La Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà el muntatge del dramaturg José Luis Gómez de la 'Celestina', produït pel Teatre de l'Abadia i la Companyia Nacional de Teatre Clàssic (CNTC), en una versió molt fidel al llenguatge original de l'obra però amb una posada en escena particular, ja que el personatge principal, i que dóna nom a l'obra, està representat per un home.

"Els homes hem fet poc de dones mentre que les dones han fet molt d'home al llarg dels anys", ha explicat Gómez en roda de premsa aquest matí, i ha explicat que el va fascinar l'honestedat, la seducció mitjançant la paraula, la capacitat de persuasió i de supervivència del personatge i que per això es va decidir a representar-la.

El muntatge ha volgut mantenir-se fidel al llenguatge i sintaxi original de l'obra de Fernando de Rojas, i se n'ha fet una adaptació per a l'escena, ja que originalment l'obra va ser escrita com a novel·la per llegir en veu alta, perquè com ha declarat el director: "Si un hi fica mà i comença a substituir la sintaxi es queda amb un pastís amb sacarina, és dolç però amb sacarina".

L'escenari simularà el rerefons de la ciutat perquè és el que millor representa el món de la 'Celestina' i la posada en escena serà molt senzilla i neta, ja que no hi ha mobles. Està formada per una plataforma dissenyada per Alejandro Andújar i sobre ella hi ha unes grans estructures metàl·liques, mentre els protagonistes van interpretant la seva escenes.

MÚSICA SEFARDITA

La música que acompanya és sefardita i cantada a cappella, mentre que la música de fons és un treball de camp de José María Sicilia, que ha aconseguit captar la realitat "amb unes proporcions molt difícils d'aconseguir", segons Gómez.

La història de la 'Celestina' té lloc quan, com ha explicat Gómez, comença la decadència a Espanya, que arriba fins a l'actualitat, amb l'expulsió dels jueus i amb això gran part del món intel·lectual, el rei Carles V s'amarra a la Contrareforma, i on la 'Celestina' es converteix en un element clau de la crítica eclesiàstica, quan encara no hi ha hagut l'auge de la Inquisició.

La resta de l'equip del repartiment està format per Chete Lera, Palmira Ferrer, Raúl Prieto, Marta Belmonte, José Luis Torrijo, Inma Nieto, Miguel Cubero, Diana Bernedo i Nerea Moreno.

L'obra, que dura dues hores i mitja sense pausa, es podrà veure a la Sala Gran del TNC des d'aquest dijous fins el 30 d'octubre en una sessió diària i s'han organitzat altres esdeveniments relacionats com un col·loqui amb Raffaele Pinto, professor de filologia italiana de la Universitat de Barcelona (UB), i també s'emetrà la pel·lícula 'La Celestina' del director Gerardo Vera dins del cicle 'Per amor a les arts' a la Filmoteca de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés