Actualitzat 30/03/2017 17:27

El Teatre Tantarantana es transporta al Nova York dels 50 en un musical a ritme de jazz

BARCELONA, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Tantarantana de Barcelona es transportarà al Nova York dels anys 50 a partir d'aquest dimecres amb l'estrena de l'espectacle 'There Was a Fiesta!', una "comèdia-concert" que repassa la història fictícia de dos músics de jazz espanyols que emigren als EUA després que aquest gènere sigui censurat a Espanya pel franquisme.

Els músics són Patty Lemon i Martin Bennett, noms artístics d'una cantant andalusa i un músic català que acabaran jugant un paper determinant en l'evolució de la música nord-americana, han explicat aquest dimecres el director i dramaturg de l'obra Salvador Sánchez i l'actriu Cinta Moreno en roda de premsa.

El projecte ha començat com un concert de cançons dels anys 50, època que els atreia per marcar el començament de la música moderna, però després de començar a documentar-se, Sánchez i Moreno van descobrir la història del jazz en els anys 40 a Espanya i es van sentir tan fascinats que, a partir de vivències reals de diferents artistes, van crear a Patty i a Martin.

El repertori del concert, que es podrà escoltar fins al 27 de novembre, està format per adaptacions de cançons d'aquesta època, tant espanyoles com americanes, que ha versionat el grup de jazz Joel Moreno Codinachs Trio per a aquest espectacle, en què toquen en directe.

LA MÚSICA COM A COLUMNA VERTEBRAL

El text i la música comparteixen protagonisme en la representació, que comença amb un concert dels dos artistes al carnegie Hall de Nova York, i a partir d'aquí comencen els 'flashbacks' que compten la seva història, des que es coneixen en un vaixell a Tanger fins al dia del concert, passant pels seus primers passos com a figurants llatins a Hollywood.

El treball més complicat a nivell dramatúrgic, ha reconegut Sánchez, ha estat precisament el d'integrar les cançons a l'espectacle sense que es convertís en "un musical a l'ús", on els temes musicals havien de donar-li sentit a la història i a més ser els vertebradors dels salts temporals.

UNITS PER LA MÚSICA

Sánchez i Moreno es van conèixer en 2013 units per la seva passió per la música dels anys 50, i van començar la investigació que els va portar a descobrir les històries oblidades dels músics espanyols de jazz, que en el franquisme es va censurar "de manera laxa" però minant les carreres de molts artistes d'aquest gènere.

Entre els seus inspiradors, Sánchez ha citat a Bonet de San Pedro i els Set de Palma, Xavier Cugat i Rina Celi, que han servit de base per a les cançons que componen aquest musical, al qual els actors han definit com "un 'Ai Carmela' del jazz'", amb clixés buscats que en ocasions recorden també a típiques escenes cinematogràfiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés