Actualitzat 30/03/2017 00:31

El Teatre Romea proposa un "western filosòfic" en l'obra de Juan Villoro 'El filósofo declara'

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Romea de Barcelona proposa un "western filosòfic" on els arguments són bales en l'obra 'El filósofo declara', amb text del mexicà Juan Villoro, direcció del també mexicà Antonio Castro i interpretació de Mario Gas, Rosa Renom, Ricardo Moya, Meritxell Calvo i Jordi Andújar.

A partir de diumenge que ve i fins a l'11 de desembre, l'obra proposa un duel entre dos filòsofs que han estat companys d'estudis i l'amistat dels quals és també una forma d'enemistat, posant en relleu que la intel·ligència també pot convertir-se en disbarat.

En roda de premsa aquest dijous, Castro ha explicat que Villoro ha arribat al teatre des de la veterania, i ha recordat que ell mateix és fill d'un famós filòsof, Luis Villoro: "Juan va créixer entre filòsofs", i davant seu es quedaven bocabadats els seus companys quan li preguntaven a què es dedicava el seu pare i el responia: a pensar.

"Estem acostumats a veure els pensadors com a crítics de la societat, però no com a crítics de si mateixos", ha explicat Castro, commogut perquè Villoro sotmet a judici a la figura del pensador i de l'intel·lectual, retratant les seves misèries, mesquineses i passions.

L'esquerp i misogin protagonista, que ha decidit dedicar la seva vida a la filosofia "acusa dificultat per viure en el món quotidià", en què sobreviu gràcies a la complicitat de la seva dona Clara, mentre que el seu adversari ha estat un seductor i vividor, separant-los una adversitat i enemistat, que accentua l'arribada de la neboda del primer.

La proposta no versa sobre filosofia, sinó que combina una visió crítica i divertida sobre les debilitats i excessos d'aquests personatges "amb moments commovedors", ha explicat Castro, que ha comparat el duel filosòfic al qual podrien mantenir, per exemple, dos xefs.

"Imagineu que un gran xef està fart del món i es refugia a casa seva. És un home molt respectat però molt disfuncional, mentre que un altre xef, que no és bon xef, és adorable i seductor i és ell qui està viatjant per tot el món", ha explicat, afegint que tots dos es tenen rancors però es necessiten perquè un és el verdader cuiner del qual el segon necessita quan munta congressos, mentre que el xef dolent necessita del primer perquè ho difongui.

Tot i això, l'obra no es posiciona per un o per l'un altre, deixant a l'espectador que gaudi de moments divertits generats pel seu amor i odi.

"OBLIGATS A PENSAR"

El director ha celebrat que l'estudi de la filosofia és obligatori a Mèxic en Batxillerat, malgrat la pressió de models educatius eficientistes: "Com a ciutadans hem d'estar obligats a pensar. Renunciar a l'acte de pensar és renunciar a l'acte d'estar vius".

Mario Gas ha assegurat que va acceptar aquesta proposta al semblar-li molt interessant per estar a la frontera entre la reflexió, la comèdia, la paradoxa i l'absurd i tenir girs inesperats: "Aquesta obra fa treballar al públic".

Per a Gas, la història posa en relleu el comportament vital, l'enteresa, el col·laboracionisme, la indiferència i les relacions emocionals dels personatges amb el seu entorn, desgranant-se "postures acomodatícies amb el poder o el que s'amaga davant de la intransigència o el col·laboracionisme amb el poder".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés