Actualitzat 10/02/2016 15:24

El Teatre Poliorama reviu l'escola nacionalcatòlica a 'El Florido Pensil-Nenes'

Mireia Portas en un momento de la pieza
TEATRE POLIORAMA

   BARCELONA, 10 Febr. (EUROPA PRESS)

El Teatre Poliorama de Barcelona reviurà l'escola nacionalcatòlica a 'El Florido Pensil-Nenes', dirigit per Fernardo Bernués i Mireia Gabilondo, que parteix d'un llibre d'Andrés Sopeña adaptat per Kike Díaz de Rada al teatre, ha explicat el soci de Tres per 3, Toni Albaladejo, aquest dimecres en roda de premsa.

   A través de cinc nenes s'explica la història quotidiana de l'educació als nou o deu anys: "És demolidor veure aquesta innocència que rebi tal antieducació, dogmatisme i rentat de cervell", ha apuntat l'actriu Isabel Rocatti, que interpreta Argelich, una nena filla de comerciants acomodats.

   El sistema educatiu que es va instaurar durant la dictadura franquista va generar una sèrie de problemàtiques de gènere que, segons Bernués, "van segrestar la dona de la vida pública, social i de la seva llibertat personal, amb una educació absolutament dirigida a estar més enclavades".

   Una altra de les actrius que completen l'elenc, Victòria Pagès en el paper de Briones, ha apuntat que "aquesta herència s'arrossega, tot i que depèn de les cases, perquè és molt difícil sent una qüestió domèstica".

LA DONA A LA DICTADURA

   Qüestions com el catequisme, el rol com a mare i dona, i els ensenyaments de la llar apareixen a la peça teatral, que es desenvolupa a partir de les cinc nenes, però també a través de personatges adults interpretats per les mateixes actrius.

   "Es deia que les dones teníem la intel·ligència atrofiada, que havíem de ser discretes i que la nostra il·lusió era quedar-nos a casa", ha manifestat l'actriu Lloll Bertran, que interpreta Roure, la nena més rural de la història.

   L'actriu Roser Batalla interpreta Pujades, filla d'un roig que està exiliat, però també fa de monja que ensenya catequisme: "Tot i que a vegades ni ella sap el que està explicant", ha manifestat l'actriu.

   "Si no tens tota la llibertat que necessites, no pots saber qui ets ni on vols arribar", ha reflexionat Batalla sobre les implicacions de l'educació franquista a les dones.

   "A casa meva, no vaig tenir res del que la meva mare va rebre, i crec que això és molt interessant tenint en compte que eren vuit hores diàries", ha explicat l'actriu Mireia Portas, que interpreta Arnús, la nena més rica de la història, a més de fer d'inspectora de la Falange.

   "És una funció que està destinada a la generació que van viure tot això com un 'remember' per a ells, així com per a la següent generació, per a qui va ser una cosa molt pròxima, i finalment per als joves, que no han d'oblidar-ho", ha continuat Portas.

   El 1996, la companyia basca Tanttaka Teatroa, de la qual Bernués és membre fundador, va estrenar 'El Florido Pensil' i ara torna al Poliorama en la versió catalana de Guillem-Jordi Graells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés