Actualitzat 21/04/2016 17:15

Tàpies a Tolouse

Fundació Antoni Tàpies
FUNDACIÓ TÀPIES

BARCELONA, 21 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Els organitzadors de l'exposició que el museu Les Abattoirs de Tolosa  (França) ha dedicat a l'artista català Antoni Tàpies esperen aconseguir els 50.000 visitants, després d'arribar als 30.000, han destacat el president del museu, Pierre Esplugas-Labatut, i el comissari i director de col·leccions, Valentin Rodriguez.

   Fruit d'un intercanvi d'obra del museu d'art modern i contemporani francès amb la Fundació Tàpies, l'exposició monogràfica vol homenatjar Tàpies (1923-2012): "Un dels principals artistes europeus de la segona meitat del segle XX", ha dit Rodriguez.

   L'exposició 'Tàpies: Parla, parla' mostra obres de l'etapa surrealista de l'artista en els anys 40 fins a grans murs i acoblaments de finals dels 90 a través de 60 peces.

   El treball de l'artista català llueix al museu al compàs dels grans moviments artístics dels últims 50 anys amb les seves experimentacions amb la matèria, la inclusió de l'escriptura i de la vida quotidiana, ha remarcat Rodriguez.

   Comissariada per Olivier Michelon, es tracta de l'exposició més important que el museu francès dedica a Tàpies des de la seva mort en 2012.

   L'exposició no segueix un fil cronològic, sinó que s'estructura en set recorreguts inspirats en una obra o conjunt i que deixarà al públic l'ocasió d'apreciar la força de l'experimentació en l'obra de l'artista català i el seu compromís constant amb la contemporaneïtat.

   La política d'adquisició del museu també ha estat molt vinculada amb els artistes espanyols i catalans, ha subratllat Rodriguez, que ha citat la presència de peces de Manolo Millares, Antoni Clavé, Eduardo Arroyo, Perejaume, Jaume Plensa i Miquel Barceló, entre els fons, que destaquen un grup d'obres de Tàpies.

"VARIABILITAT" DEL MUSEU

   La "variabilitat" del museu cada tres o quatre mesos, que canvien les exposicions temporals i les col·leccions mostrades, és una de les principals grandeses del museu, encarregat de difondre l'art modern i contemporani per tota la regió del Llenguadoc-Roussillon amb 40 exposicions repartides pel territori cada any.

   L'acció d'intercanvi entre les capitals de Barcelona i Tolosa, connectades per un tren d'alta velocitat, remunta els seus orígens en una relació històrica, quan la ciutat francesa va acollir 25.000 refugiats espanyols fugits de la Guerra Civil, molts d'ells procedents de Catalunya.

   A Barcelona, la Fundació Tàpies de Barcelona dóna testimoni de l'"emergència" de l'art informal a començament dels 50, així com de la seva ràpida comercialització i assimilació en la modernitat internacional en una exposició vinculada amb obres de Tàpies en col·laboració amb Les Abattoirs.

   L'exposició 'Documents d'acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier (1947-1965)' mostra com Michel Tapié va ser capaç de crear un fil conductor entre aquests artistes, i va encunyar el terme d''art informel'.

   L'estrip i el radicalisme d'un art fet per persones amb demència que té els seus orígens a l''art autre' --gènesi del popular 'art brut' de Jean Dubuffet-- després de la II Guerra Mundial marca la selecció de les obres que es podran veure en la fundació des d'aquest dijous i fins al 22 de maig.

   Les 60 obres exposades, procedents del museu francès, formen part de la col·lecció d'Anthony Denney i es complementen amb alguns dibuixos de Daniel Cordier, els dos col·leccionistes que es van deixar seduir per la teorització del crític d'art Tapié.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés