Actualitzat 08/10/2015 16:12

L'escriptora i periodista Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015

MADRID, 8 Oct. (EUROPA PRESS) -

    L'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha estat guardonada aquest dijous amb el Premi Nobel de Literatura 2015. El seu nom ha estat anunciat per Sara Danius, la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca que ha destacat de l'autora "els seus escrits polifònics, un monument al sofriment i coratge en el nostre temps".

    El treball d'Aleksiévitx inclou una sèrie de llibres coneguts com 'Voces de la Utopía' sobre els individus a l'antiga Unió Soviètica, així com tasques sobre les conseqüències de la catàstrofe nuclear del 1986 a Txernòbil i la guerra de Rússia a l'Afganistan. "A través del seu extraordinari mètode --un collage acuradament compost per veus humanes-- Aleksiévitx aprofundeix en la nostra comprensió de tota una època", ha afirmat Danius, que ha destacat la figura de la guardonada com la "inventora" d'un "nou gènere literari".

   Nascuda a Ucraïna (31 de maig del 1948) però criada a Bielorússia, Aleksiévitx és filla de dos professors, pare bielorús i mare ucraïnesa. Es va graduar en periodisme a la Universitat de Minsk i durant uns anys va compaginar la seva tasca periodística amb la tradició familiar de l'ensenyament. Però el seu amor per l'obra de l'escriptor bielorús Alés Adamóvitx va fer que finalment es decantés per les lletres.

   La seva obra, de marcat tall periodístic i que agrada de sumar testimonis individuals per radiografiar la realitat soviètica o, com ella escriu en els seus llibres, "el gran home roig", va assolir la notorietat amb 'La guerra no tiene rostro de mujer' que, publicada el 1983, se centra en el paper de les dones russes durant la Segona Guerra Mundial.

   Una obra que només va tenir cabuda en el marc de la Perestroika de Gorbatxov i que va arribar fins i tot a estrenar-se en versió teatral sobre les taules de Moscou, la qual va despertar no poca polèmica. Altres dels seus títols més notables són 'Los chicos de cinc' (1989), 'Cautivados por la muerte' (1993), 'Voces de Chernóbil' (publicada el 1997 i que a dia d'avui és la seva única obra traduïda a l'espanyol) i 'Temps de segona mà. La fi de l'home roig' (2014).

   Aleksiévitx succeeix Patrick Modiano, el guanyador del Premi Nobel de Literatura de l'any passat. L'autor francès va ser guardonat "per l'art de la memòria amb el qual va evocar els destins humans més inaprehensibles i amagats al món la vida durant l'ocupació".

   Els últims guanyadors del Premi Nobel de Literatura han estat Alice Ann Munro (2013, Canadà) Mo Yan (2012, Xina), Tomas Tranströmer (2011, Suècia), Mario Vargas Llosa (2010, Perú, Espanya), Herta Müller (2009, Romania, Alemanya), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008, França, Maurici), i Doris Lessing (2007, Regne Unit).
.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés