Publicat 10/07/2017 15:00

Sonsoles Ónega: "No hi ha res més poderós que aixecar-te al matí sabent que t'estimen i que estimes"

Portada de 'Després de l'amor' de Sonsoles Ónega
PLANETA

VALÈNCIA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora i periodista Sonsoles Ónega (Madrid, 1977) exalta "l'imperi absolut de l'amor" --per "molt cursi" que pugui semblar, bromeja-- i assegura que "no hi ha res més poderós que aixecar-te al matí sabent que t'estimen i que estimes".

Així ho ha asseverat l'autora en una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la presentació a València del seu llibre 'Después del amor' (Planeta), amb el qual ha guanyat el Premi de Novel·la Fernando Lara 2017.

Ónega defineix la seva novel·la amb una "història d'amor imponent" que recopila "una col·lecció d'emocions", no només l'amor, sinó també la traïció, el penediment o el sentiment de culpa. Tot això, explicat a través de "un text molt costumista i texturitzat ambientat en els anys 30 i 40".

L'autora es va trobar amb els fets reals sobre els quals s'assenta la novel·la fa tres anys, quan les filles de Carmen, la protagonista, li van narrar aquesta història d'amor "que mereixia ser explicada" i que va completar amb la informació aportada pel biògraf de l'altre personatge principal, Frederic Escofet.

Carmen viatjava en un tren des de Barcelona quan un encreuament de mirades va canviar la seva vida per sempre. Era 1933, i Frederic Escofet i Carmen Trilla --ell, capità de l'exèrcit; ella, una esposa atrapada en un matrimoni infeliç-- "van teixir una història d'amor que ni els rumors, ni la Guerra Civil, ni l'exili aconseguirien desfer, però que va deixar en els tres fills de Carmen la petjada del desarrelament".

A partir de la base real, tractada amb rigor, la novel·la és una "gran ficció" que, a més, ha permès a l'autora "bussejar en un moment polític i històric molt important" i treure a la llum "una història que està en la part de darrere dels llibres".

Un dels temes que es toquen en el llibre és el dels polsos territorials entre Catalunya i Espanya, la qual cosa reflecteix que la història funciona en moltes ocasions com "un bumerang" i que aquest "estira-i-arronsa ha estat permanent des de fa molt temps". "Però jo em quedo amb els moments de convivència on Catalunya s'ha trobat còmoda, com 1931 o la nostra democràcia", ha agregat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés