Publicat 19/05/2016 12:10

El Síndic de Greuges analitzarà d'ofici l'IVA cultural espanyol i demana opinió al sector

Insta a les formacions polítiques a debatre'l en campanya

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha obert una actuació d'ofici per analitzar els efectes que té el tipus d'IVA cultural aplicat a Espanya sobre el cinema i els espectacles, i detectar les seves implicacions sobre l'accés al consum des que es va pujar, el setembre del 2012, del 8% al 21%.

En un comunicat aquest dijous, ha demanat la participació del sector i dels espectadors, que poden fer aportacions a la investigació a través de queixes i opinions sobre l'afectació d'aquest impost, que a Espanya està vuit punts per sobre de la mitjana europea.

Ribó ha requerit informació a la Conselleria de Cultura de la Generalitat i ha contactat amb representants de les arts escèniques i el cinema per crear un grup de treball, i la proposta que sorgeixi serà presentada als governs català i central.

El síndic ha instat els partits que debatin aquest impost durant la pròxima campanya electoral i ho posin en agenda, ja que és un tema que afecta a la cultura, l'assistència als espectacles, el treball dels creadors, el mercat laboral i les transferències socials, i provoca "un reguitzell d'efectes que empobreixen en totes les dimensions".

CONTRAST AMB EUROPA

La mesura, presa amb el Reial decret llei 20/2012 de 13 de juliol, contrasta amb les polítiques de foment del consum cultural que prenen altres països europeus per fomentar l'accés, segons Ribó, que ha considerat que fa falta valorar la possibilitat de tornar a aplicar un tipus d'IVA reduït, tenint en compte el caràcter cultural d'aquests productes.

Amb l'actuació d'ofici, també analitzarà la tendència d'altres països europeus, ja que molts equiparen les activitats culturals a béns de consum de caràcter essencial.

Ha apuntat que països com Itàlia, Àustria i Finlàndia tenen un impost del 10% per a aquestes activitats, mentre que a Alemanya és del 6%; a Suècia, Bèlgica i Holanda, del 5%, i a Luxemburg del 3%.

També hi ha un grup de països que aplica l'IVA general (superior al 15%), entre els quals hi ha el Regne Unit (20%); Espanya, Lituània i Letònia (21%), i Dinamarca (25), entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés