Actualitzat 30/12/2014 12:56

Una sèrie documental de TV3 repassa els 300 anys d'història de Catalunya després del 1714

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

TV3 estrenarà el 24 de setembre la sèrie de divulgació històrica '300' amb la qual vol repassar els 300 anys posteriors als fets del 1714 en una de les grans apostes de la cadena catalana per a aquesta temporada.

La sèrie, presentada aquest dijous en roda de premsa a Barcelona, pretén veure què ha passat a Catalunya després del 1714 des del punt de vista econòmic, polític i social, amb l'assessorament d'un grup d'historiadors format per Borja de Riquer, Josep Fontana, Jordi Maluquer de Motes, August Rafanell, Manel Risques i la demògrafa Anna Cabré.

La sèrie consta de sis capítols dividits per temàtiques --la identitat, la gent, la política, la violència, l'economia i la llengua-- i cadascun d'ells conté una sèrie d'episodis rellevants i històries quotidianes per entendre l'evolució de Catalunya.

RIGOR

El director de TVC, Eugeni Sallent, ha qualificat la sèrie com un dels plats forts de la temporada de la cadena, i ha subratllat que el fet que hagi col·laborat aquest grup d'historiadors --Borja de Riquer és director històric-- proporciona tranquil·litat pel seu rigor.

Els directors de la sèrie, Antoni Tortajada i Joan Gallifa, han explicat que es tracta d'una sèrie divulgativa dirigida al gran públic, pel que han introduït elements d'entreteniment com les recreacions històriques, i que el paper dels historiadors ha estat fonamental pel rigor que aporten i les seves intervencions en els capítols.

A més de les seqüències ficcionades, els capítols piloten sobre recursos iconogràfics de l'època --arxiu cinematogràfic, fotografies, gravats, pintures i publicacions-- i viatges pel territori per mostrar els escenaris dels fets.

La sèrie té voluntat d'eixamplar el marc històric més enllà del territori català i espanyol, per la qual cosa en cada capítol compara la situació catalana amb un altre territori d'Europa --Irlanda, Finlàndia, sud de França i nord d'Itàlia-- en què l'evolució històrica ha estat semblant o totalment diferent.

"NO OCULTAR RES"

L'historiador Borja de Riquer ha afirmat que en la sèrie "no s'ha volgut ocultar res ni oferir una imatge idíl·lica", per la qual cosa s'ha optat per un conjunt d'episodis de cada temàtica que fossin rellevants i que tinguessin capacitat d'explicar-se d'una forma entendedora.

De Riquer ha remarcat la voluntat didàctica de la sèrie per mostrar una societat complexa com la catalana, que "ha sabut trobar els seus camins fins als reptes de l'actualitat", en els que no entra, i ha subratllat el rigor i professionalitat dels historiadors que assessoren la producció.

Paral·lelament, TV3 i Rosa dels Vents han publicat el llibre '300. La història contínua', d'Antoni Tortajada, que recull una sèrie de converses amb els historiadors que assessoren la sèrie que busca aprofundir en la història.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés