Actualitzat 28/07/2017 12:41

El sector audiovisual demana al Govern que "no afluixi" després de la sentència contra el cànon digital

El sector audiovisual català llegeix un manifest contra la sentència del cànon
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El sector audiovisual català ha reclamat aquest divendres a la Generalitat i els grups parlamentaris que "no afluixin" en la defensa del sector audiovisual, després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el cànon digital --també conegut com a impost de l'ADSL--.

El manifest, llegit davant el Parlament amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el conseller de Cultura, Lluís Puig, i l'exconseller de Cultura que va impulsar la taxa i ara delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, així com nombrosos representants del sector, ha mostrat la seva indignació davant una decisió "injusta i injustificada" del TC.

El text, que ha estat llegit per l'actor Abel Folk i la directora Carla Simon i lliurat a Puigdemont en finalitzar, ha recordat que la taxa a les operadores de telecomunicacions va ser una iniciativa conjunta del sector, del Govern i dels representants polítics, que es va aprovar al Parlament sense cap vot en contra i s'ha aplicat durant dos anys sense problemes, en els quals ha recaptat 33 milions.

Ha sostingut que la necessitat i coherència de l'impost ve avalada per la seva aplicació a altres països i la "lògica que la sustenta", ja que el 75% dels continguts legals i il·legals que es consumeixen a través d'internet són audiovisuals.

"SUPERVIVÈNCIA"

Ha remarcat que la taxa contribueix al fet que el sector pugui seguir produint sota criteris de qualitat i garanteix que tota la cadena de valor en surti beneficiada, i ha sostingut que sense ella "no pot garantir-ne la supervivència".

Els signants del text han assenyalat que el pas de 25 milions a cinc de Televisió de Catalunya (TVC) per a producció externa en els darrers anys i la no aplicació del que representa la taxa suposa "el tancament d'empreses, la pèrdua de molts llocs de treball i un cop mortal a la indústria".

NOVA TAXA

El sector ha reclamat la creació "al més aviat possible" d'una nova llei per establir una nova taxa de semblants característiques, un aspecte que la Generalitat va anunciar poc després de la sentència que ja contempla per contribuir als projectes audiovisuals catalans.

El text també reclama que es mantingui el compromís pressupostari i les dotacions previstes per aquest any, així com que la dotació es mantingui per als propers anys ja que la lògica de la producció audiovisual es regeix per compromisos plurianuals.

Entre els assistents a l'acte davant el Parlament figuren la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; el president de Productors Audiovisuals Federats (Proa), Raimon Masllorens; el president del Gremi d'Empresaris de Cinema, Camilo Tarrazón; el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas; el director Ventura Pons i el productor Francesc Escribano, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés