Publicat 07/07/2015 15:55

La secretària catalana de Cultura crida a la implicació privada i ciutadana per finançar la cultura

Mesa redonda 'Intercanvis 2015'
EUROPA PRESS

"No ens acabem de creure això de la cultura", afirma la vicepresidenta del Conca

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

La secretària general de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, Pilar Pifarré, ha subratllat aquest dimarts la necessitat que empreses i ciutadans s'impliquin en el finançament de la cultura després de lamentar que les fonts de finançament per a aquest àmbit són "escasses" en la jornada 'Intercanvis 2015. Fiscalitat, patrocini, mecenatge i impuls de la participació social de la cultura' al Cercle d'Economia.

Pifarré ha considerat que, independentment del color polític, en els pressupostos públics "ningú s'enrecorda" de la cultura, de manera que ha posat com a exemple la implicació del món empresarial, financer i ciutadà, a més de la introducció de sistemes de fiscalitat positiva.

"No podem pensar només en finançament públic, sinó que hem de tenir el finançament privat", ha dit Pifarré, que ha posat com a exemple la pràctica de països pròxims, i ha citat també la falta de marge perquè la Generalitat tregui a la llum una llei de mecenatge.

D'altra banda, la vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), Gemma Sendra, ha lamentat: "No ens acabem de creure això de la cultura", i ha remarcat que hi ha un problema de convicció del sector cultural, econòmic, públic i empresarial que trasllueix simplement amb mirar la distribució dels pressupostos públics.

Sendra ha comentat que les empreses han desplaçat la seva atenció a àmbits de més emergència social, de manera que "la cultura ha de fer una reflexió" sobre el seu propi rol, ha avisat.

LA CULTURA, "COLUMNA VERTEBRAL"

El membre de la Junta Directiva del Cercle de Cultura, Lluís Bonet, ha assegurat que la cultura "és la columna vertebral que permet desenvolupar un país i una societat", i que si s'inverteix en cultura, s'inverteix en un model endogen de societat.

Per a ell, la fiscalitat és un dels grans instruments que tots els Estats tenen a les seves mans per fer polítiques, i ha fet una crida a un canvi de mentalitat i a "posar al centre del procés de transformació la cultura i saber utilitzar la fiscalitat com a instrument tant o més útil que la despesa pública".

El director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha criticat la inexistència d'una mirada estratègica sobre la cultura, a més de citar els defectes de la governança: "Hem de pactar i gestionar l'acord i el consens".

"La visió estratègica no ha existit i el model turístic no és sostenible: hi ha vida intel·ligent més enllà de Barcelona", ha protestat Pardo com a queixa cap a la gestió cultural des de la capital catalana.

El president honorari del Cercle de Cultura i secretari general del Patronat de la Fundació Cercle d'Economia, Pere Vicens, ha dit que els líders polítics utilitzen en ocasions la cultura per arribar a certes metes, per la qual cosa aquesta qüestió cal plantejar-se-la "des de l'ètica i la moralitat".

"Hem de promoure la innovació i la creativitat sobre el patrocini", ha dit Vicens, que ha assumit les dificultats i dubtes que troben els patrocinadors privats en la inversió en cultura davant del seu desconeixement de factors com el risc i la rendibilitat d'allò finançat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés