Actualitzat 27/01/2016 10:42

Sean Scully, Premi Honorífic-Fundació Banc Sabadell dels GAC 2016

El pintor Sean Scully el dtor.Del Museu de Montserrat, Josep C.Laplana
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 Gen. (EUROPA PRESS) -

   Els Premis GAC-IX Nit del Galerisme del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya rendiran homenatge a l'artista irlandès Sean Scully en reconeixement a l'estret vincle que manté amb Barcelona i Catalunya, en el desenvolupament del seu treball artístic.

   Els guardons, que es lliuraran el pròxim 7 de juny al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), reconeixen a personalitats i agents culturals que han mostrat un coneixement i integració evidents en el marc de l'art i el galerisme catalans, i alhora hagin tingut un paper destacat a favor de la seva projecció internacional.    

   L'obra d'Scully destaca pel seu gran domini del color i de les seves composicions de línies horitzontals i verticals; el seu treball pictòric manté un perfecte equilibri entre l'energia gestual de l'expressionisme abstracte i la rigorosa disciplina del minimalisme nord-americà.

   "Sean Scully podria formar part d'aquells artistes que reivindiquen la pintura com l'essència de l'art", ha defensat l'associació, que assenyala que entre la gestualitat de l'expressionisme abstracte i la disciplina del minimalisme, la seva pràctica pictòrica emana preceptes de gran espiritualitat.

   Els galeristes asseguren que mitjançant franges horitzontals i verticals de color que confinen les unes amb les altres, Scully "traça un recorregut pictòric pacient i místic que es reforça amb cada gest".

   La seva obra és present en les col·leccions privades i públiques de tot el món: a Whitney Museum of American Art i el MoMA (Estats Units); IMMA (Irlanda); British Museum (El Regne Unit) i Kunsthaus de Zuric (Alemanya), entre d'altres.

VINCULAT A CATALUNYA

   La presència a Catalunya i a Espanya del pintor irlandès va unida a la Galeria Carles Taché (Barcelona, 1947), amb qui manté una estreta relació des de fa més de dues dècades.

   A més de les cinc exposicions que li ha dedicat (1996, 2000, 2003, 2005, 2008-2009), la galeria ha centrat bona part dels seus esforços a establir llaços entre el pintor i el territori.

   Una bona mostra d'això són l'exposició antològica a la Fundació Joan Miró (2007), el vitrall a la façana nord de la Catedral de Girona (2011), la intervenció a l'església de Santa Cecília a Montserrat (2015) i la presència de la seva obra en col·leccions nacionals com la del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, entre d'altres.

   Els artistes que han rebut els premis honorífics del GAC en els anys anteriors són: Susana Solano (2015), Alfons Borrell (2014), Antoni Muntades (2013), Richard Hamilton (2012), Jaume Plensa (2011) i Antoni Tàpies (2010).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés