Publicat 23/02/2016 20:03

Santi Vila es proposa aconseguir un pressupost de 298 milions per a Cultura, un 23,6% més

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila
EUROPA PRESS

Es compromet a recuperar l'Acord Nacional de Cultura per evitar "partidismes"

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, s'ha marcat aquest dimarts l'objectiu d'aconseguir un pressupost de 298 milions d'euros per al seu departament aquest any, i acostar-se a l'1% del total del pes dels comptes del Govern, cosa que significaria un augment del 23,6% respecte als 241 milions del 2015, que suposaven el 0,74% del pes del pressupost general.

Vila ha fet aquest anunci a la Comissió de Cultura del Parlament, en la seva intervenció per explicar els objectius de la seva legislatura davant dels grups parlamentaris i la plana major dels directors de les principals institucions culturals catalanes, als quals ha demanat compromís i complicitat per evitar que el sistema cultural es col·lapsi.

El conseller, que ja havia anunciat anteriorment la seva prioritat de regenerar els pressupostos de Cultura, ha lamentat que "les polítiques culturals han estat profundament castigades en els últims temps", que els comptes havien passat de 345 milions el 2010 a 241 el 2015.

Ha vist "absolutament necessari" arrencar el compromís i conjura de tots els grups i el Govern perquè a curt termini el departament aconsegueixi augmentar la seva dotació i arribar al 2% --que dediquen els països avançats-- el 2025.

"La cultura està mal finançada a Catalunya històricament i en comptades excepcions ha estat per sobre de l'1%; l'última vegada que ha tingut un pressupost superior a l'1% és amb el president Maragall, fet que l'honora, i després ja va venir la recessió", ha subratllat Vila.

L'objectiu marcat a nivell pressupostari s'ha basat en els criteris de regenerar les polítiques i institucions ja existents, i també deixar marge a alguna política d'innovació, ha assenyalat el conseller, que ha vist la cultura com a una "columna de l'estat del Benestar".

També ha apostat per recuperar l'Acord Nacional de Cultura impulsat per l'anterior Govern amb la finalitat d'evitar partidismes: "Seria un gran missatge per enviar a la ciutadania, al marge dels partidismes i dels debats de conjuntura, perquè aquest país ha volgut fer de la cultura marca".

Vila ha començat la seva intervenció amb una citació de la Conselleria de Cultura Republicana del 1932, que justificava la necessitat de crear el Consell de Cultura en un "moment d'interinitat", i ha sintetitzat en deu els grans objectius del seu mandat.

En primer lloc, ha apostat per donar més projecció al món dels grans equipaments nacionals com el MNAC, al qual ha posat com a exemple per a la resta, impulsar un carnet cultural per augmentar el "cercle virtuós" de talent i demanda --amb el punt de partida de 3,5 milions de carnets de biblioteca-- i fomentar la lectura.

LLEI DE MECENATGE

Ha manifestat els compromisos d'impulsar una llei de mecenatge, malgrat una previsible "col·lisió" amb l'Estat, de fer arribar a tots els nens a partir de 6 anys un llibre que serveixi de començament solemne de la seva "biblioteca personal" i de restringir el doblatge cinematogràfic al públic familiar i premiar els espectadors en versió original.

Ha anunciat també un pla especial per a les llibreries i una nova orientació per a l'Institut Ramon Llull (IRL), sota el futur lideratge de Manuel Forcano, per "internacionalitzar la cultura amb una mirada cap al Mediterrani", i ha defensat una consolidació del sector de la dansa amb la creació d'una oficina de produccions, embrió de la futura companyia nacional de dansa.

EMBRIÓ MUSEU DE L'ARQUITECTURA

Després de manifestar el suport de la Conselleria al patrimoni immaterial, ha defensat crear una exposició temporal d'arquitectura que serveixi com a embrió del futur museu de l'arquitectura, que ha dit que podria arribar, després d'un acord amb l'Ajuntament, després de la regeneració dels museus ja existents.

També s'ha compromès a reactivar el Pla de Museus de Catalunya, iniciat per la legislatura anterior, impulsar el Pla Nacional de Fotografia, el Pla Integral de la Música i fomentar una "política lingüística favorable a l'aranès", defensora del català i de valorització del castellà.

LA CULTURA COM A ASCENSOR SOCIAL

Ha insistit en el paper de la cultura com a "ascensor social" perquè el codi postal mai interfereixi al seu accés, i ha defensat que les polítiques culturals han de ser liberals en el millor sentit de la paraula.

La presidenta de la Comissió de Cultura, Irene Rigau (JxSí), ha lamentat l'"absència notable" a la comissió de l'exdiputada de JxSí i expresidenta d'Òmnium, Muriel Casals, que va morir el passat 14 de febrer.

OPOSICIÓ

Des de l'oposició, la diputada de C's, Sònia Sierra,ha criticat que més que un Acord Nacional de Cultura aquest hauria de ser un acord autonòmic, i ha demanat tenir en compte a les "persones que no tenen en compte el projecte nacional".

El diputat del PSC, Rafael Bruguera, s'ha mostrat "una mica decebut" per la compareixença perquè ha eludit una reformulació del Conca, que ha vist necessària i imprescindible, a la qual cosa Vila ha respost assenyalant que no hi haurà reforma perquè aquest compleix amb el seu esperit fundacional.

Sí que ha destacat que es cobrirà la plaça vacant al Conca amb "criteris d'independència i pluralisme", mentre que des de SíQueEsPot, Gemma Lienas, ha apressat el seller conseller que s'ha de tenir en compte la fase d'emergència en la qual es troba la cultura.

Per part del PP, el diputat Juan Milián ha criticat que la cultura no pot ser una estructura d'estat perquè si no és "propaganda", i ha lamentat que l'Acord Nacional de Cultura que el sector va treballar durant tres anys va morir abans de néixer pel seu caire inicial excloent i partidista.

L'ARANÈS ES FA ESCOLTAR A LA CAMBRA

La diputada de la CUP Mireia Boya ha requerit al conseller sobre les polítiques culturals en una legislatura preconstituent a una intervenció íntegrament en aranès, i li ha retret la seva reunió amb el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo.

La diputada de JxSí, Teresa Vallverdú, ha reclamat "construir les bases culturals d'un país culturalment avançat", que respiri cultura, fet que ha demanat que no es confongui amb entreteniment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés