Actualitzat 29/03/2017 12:33

Santi Vila afirma que la cultura catalana "sempre serà espanyolíssima"

Diu que els toros són una expressió "mediterrània, espanyola i també catalana"

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha assegurat que "és evident que la cultura catalana sempre serà espanyolíssima", i ha considerat que seria un error construir una cultura pròpia.

En una entrevista a 'El País' d'aquest dijous recollida per Europa Press, ha afegit el seu desig polític és que la cultura catalana sigui cada vegada "més mestissa, oberta i plural".

Preguntat per la possibilitat que el Tribunal Constitucional (TC) veti la decisió catalana de prohibir els toros a Catalunya, ha assegurat: "Estarem atents a l'argumentari del Constitucional, si és cultural, perquè es tracta de la festa nacional, i preval aquest criteri sobre qualsevol altre, o perquè es tracta d'un tema de competències i el Parlament es va extralimitar".

Amb això, ha afegit: "Jo, més que protaurí, sempre he estat contrari a la prohibició, que no és el mateix", i ha assegurat que aquest debat dels toros és una bona oportunitat per plantejar què fer amb la plaça Monumental, perquè és injust que només tingui llicència per acollir corrides i que no es li donin alternatives.

Vila ha considerat necessari conjurar-se amb la propietat perquè la plaça sigui un gran equipament en el qual passin grans coses: "Des de concerts de format mitjà per a 10.000 persones fins a un centre d'interpretació o memorial que recordi que els toros són una expressió mediterrània, espanyola i també catalana".

Sobre el suggeriment de la CUP d'eliminar l'estàtua de Cristòfor Colom, ha assegurat que forma part de la memòria col·lectiva, i que és un acte d'anacronisme jutjar tan severament la figura del conquistador "tal com és un acudit i una excentricitat parlar tan despectivament de la Sagrada Família, total per fer una gràcia i riure una estona amb sectors molt determinats".

Sobre la seva vocació independentista, ha afegit: "Sempre he confessat que jo vaig arribar a l'independentisme arrossegant els peus", i ha lamentat que Espanya és incapaç de fer de la diversitat un valor, convertint-la en un problema.

EL REFERÈNDUM

Després de preguntar-li per com s'arriba a un referèndum vinculant i pactat, el conseller ha assegurat que "apel·lant a la radicalitat democràtica", i ha assegurat que en un país normal amb una democràcia de qualitat, un conflicte d'organització del repartiment del poder deuria resoldre's votant.

"M'encantaria que veiéssim una campanya ben raonada en què uns defensessin que junts ens aniria millor i els altres, legítimament, puguin aspirar a construir un Estat propi", ha afegit.

Segons la seva opinió, un referèndum unilateral seria una "última i agònica expressió de dignitat", així com una expressió i apel·lació a l'esperit democràtic dels ciutadans d'Espanya, ja que està convençut que els ciutadans espanyols són en general moderns, progressistes, viatjats i llegits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés