Publicat 20/02/2017 14:18

La Sala Muntaner reposa l'obra que va anticipar les idees del 15M

Escena de 'La Rebel·lia Possible' a la Sala Muntaner
COMPANYIA ANÒNIMA

Es "rebel·la" contra les injustícies quotidianes en la peça del 2007

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Muntaner de Barcelona mostrarà a partir d'aquest dimecres els efectes de la "rebel·lió" contra les injustícies del dia a dia en l'obra 'La Rebel·lia Possible', que va anticipar les idees del 15M, ha destacat un dels seus actors, Toni González, aquest dilluns en roda de premsa.

L'obra, escrita originalment en castellà el 2007 per Javier García Yagüe i Luis Garcia Araus, està dirigida per Jose Sánchez Orosa, que va ser un dels actors en el muntatge que es va fer a Madrid el 2007.

La peça, que ja es va poder veure de nou a La Seca de Barcelona al setembre del 2016, es basa en un fet real: la reclamació de 28 cèntims que va fer un home a una companyia telefònica per la forma d'aplicar les tarifes.

Davant el desinterès de l'operadora per la reclamació, l'home la va portar als tribunals i va aconseguir que la telefònica hagués de retornar els cèntims a tots els seus clients, que van suposar centenars de milions de pessetes per a l'empresa.

"El protagonista és una persona que creu en la justícia. Creu que si et deixes trepitjar per 28 cèntims et deixaràs trepitjar per tot", ha afirmat Núria Valls, una de les actrius de l'obra.

L'obra pren aquest cas com a tema central, mostrant les dificultats que li suposa per a la seva vida personal i familiar, però mostra molts altres casos de lluites contra injustícies quotidianes d'un grup de persones que el protagonista es veu obligat a liderar perquè ho prenen com un exemple a seguir.

Aquests altres personatges són interpretats per cinc actors, que fan 22 papers diferents amb canvis de personatge a la vista del públic: "Ens suposa estar en tensió contínua i estar canviant de registre i estat anímic contínuament", ha descrit Núria Valls, considerant-ho un molt bon exercici interpretatiu.

COMÈDIA D'EQUÍVOCS

"L'obra és una comèdia d'equívocs que després es complica. Arriba un punt en què la trama gira cap a un dramatisme més profund, però llavors trenquem la quarta paret per dir-li al públic que no estem anant cap al dramatisme", ha dit l'actriu.

Malgrat el gran pes de les reivindicacions polítiques en l'obra, "no és una obra de denúncia política, sinó que està plantejada com una rondalla", considera l'actor Toni González.

BESTRETA DEL 15M

El protagonista és "un heroi, que dignifica els nostres drets", per a González, que considera que l'obra anticipava moltes de les idees del moviment del 15M malgrat haver estat escrita quatre anys abans de la seva aparició, el 2011.

L'obra es podrà veure fins al diumenge 26 de març després de representar-se durant un mes el setembre passat: "Quan va començar a funcionar de públic va ser al final de la temporada", ha assegurat Toni González.

La idea de portar-la a Barcelona va ser de Jose Sánchez Orosa, actor en l'obra original ('Rebeldías Posibles'), i que va voler que es representés a la capital catalana perquè "lluny d'envellir amb el pas del temps, està més d'actualitat que llavors".

L'obra s'ha traduït del castellà al català: "El director volia que es fes aquí, i considerem molt natural que si es feia aquí estigués en català", ha dit Toni González, defensant la semblança de la traducció de Gemma Roura amb l'original.

El muntatge és diferent del que es va fer a Madrid però s'assembla al de La Seca, encara que l'elenc té canvis: manté Joan Sureda, Xavi Casan, Toni González i Núria Valls però en comptes de Blanca Solé i Júlia Bonjoch tindrà Carla Mercader i Maria Villarejo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés