Actualitzat 30/03/2017 22:44

La sala Muntaner reivindica el teatre de factoria lleidatana amb 'Delikatessen'

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La companyia lleidatana La Remoreu portarà a la Sala Muntaner 'Delikatessen', un espectacle dirigit per Joan Ollé, amb el qual vol reivindicar el teatre procedent de Lleida perquè, com ha afirmat Ollé aquest dimarts en roda de premsa, hi ha bons i grans actors però com que no freqüenten la vida teatral barcelonina "queden un poc en el que jo dic el 'Far West'".

L'espectacle està inspirat en un muntatge, una espècie de lectura dramatitzada, sobre gastronomia que Ollé va estrenar el 2013 emmarcat en el Festival Temporada Alta de Girona, tot i que ha afirmat que "no ha de llegir-se com un reciclatge de materials de segona mà".

L'acció es desenvolupa a través d'una trentena de textos relacionats amb el menjar, com els capítols del llibre 'Moby Dick', de Herman Melville, on es parla de com cuinar una balena, l'himne a la paella de Manuel Vázquez Montalbán i l'explicació de com es cuina un basc a la basca de Roland Topor.

L'estructura difereix un poc de la tradicional presentació, nus i desenllaç, ja que es combinen tots els textos amb cançons, organitzats en petites càpsules, ha explicat l'actor Ferran Aixalà, que ha afegit: "No has tingut temps de cansar-te d'escena i ja ha canviat".

"El símil gastronòmic seria la macedònia", ha comentat Ollé, considerant que els diferents elements són fruites que poden conviure amb harmonia, tenint en compte els diversos registres textuals --poesia, teatre i assajos, entre d'altres-- amb cançons que van des d'Andrea Boccelli al 'Cocidito madrileño', tot i que en cap moment no pretén ser un musical.

El muntatge no té personatges sinó que són comensals que en lloc de menjar amanides, carn o peix, tenen com a menú paraules i també tracta de les relacions entre els comensals, o d'aquests amb el públic i als textos s'hi barreja humor, cultura i dolor.

Ollé ha explicat que va escollir el títol relacionat amb menjars agradables i de qualitat, i ha afegit que tot i que no és possible menjar cada dia al Celler de Can Roca, en la cultura val exactament el mateix un frankfurt que el caviar: "Sense ser rics de butxaca podem ser rics de materials culturals".

NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA

El repartiment està format per Ferran Aixalà, Eduard Muntada --substituït per Dafnis Balduz en algunes funcions--, Clara Olmo, Sandra Pujol i Marta Rosell, tots procedents de la província de Lleida dels quals Ollé ha dit: "És un plaer haver treballat amb gent diferent de la de Barcelona".

"Jo diria que Catalunya estarà normalitzada lingüísticament quan algun actor de Lleida interpreti Hamlet en lleidatà", ha comentat Ollé, que ha valorat positivament la varietat de dialectes catalans que es veuen cada vegada més a la televisió.

Muntada va ser qui va demanar a Ollé treballar junts i ha explicat que, tot i que actualment sembla que tot el món sap de cuina, amb aquest espectacle el públic aprendrà coses noves i se sorprendrà de coses que no podran trobar a 'Màster Xef' però que fa temps que estan escrites.

L'obra es podrà veure des de dimecres que ve fins l'11 de desembre i Aixalà ha comentat: "Quan la representàvem a Lleida, en acabar, tot el món deia que tenia molta fam".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés