Publicat 23/04/2016 15:35

El Rei lloa Del Paso per "honrar" el castellà "de la millor manera" amb la seva escriptura

ALCALÁ DE HENARES (MADRID), 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El Rei ha enaltit aquest dissabte el premi Cervantes 2015, Fernando del Paso, per "honorar" el castellà "de la millor manera" amb la seva escriptura, "fent que brilli en els seus llibres amb la perícia d'un orfebre que treu el millor partit als metalls preciosos".

Durant el seu discurs al Paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares, Felip VI ha destacat que "en pocs literats es demostra com en Del Paso la consciència de viure al castellà". "Aquest idioma és una eina de treball que ell sempre ha agraït haver rebut per expressar-se com a creador", ha assenyalat.

El monarca, qui ha lluït el Toisó per a aquesta ocasió, ha ressaltat que cadascuna de les novel·les de l'autor mexicà estan "emparentades per la seva artesania lingüística" i un ús del llenguatge "en què s'uneixen el respecte per la tradició i l'audàcia innovadora".

"La seva obra literària és, per descomptat, un conjunt cuidat com pocs en què cada llibre respon a una necessitat i a una intenció concreta, amb l'autoexigència de no afegir res superflu i sense plena convicció", ha apuntat.

Alhora, ha destacat que es tracta d'un creador "polièdric" amb inquietuds creatives també en les arts plàstiques o la publicitat. A més, ha ressaltat les seves mostres d'"agraïment a altres que han obert noves sengles en la creació literària", com Juan Rulfo o el mateix Miguel de Cervantes.

En aquest cas, el Rei ha recuperat l'obra de Del Paso 'Viaje alrededor de El Quijote' per apuntar aquesta "curiositat" de l'escriptor per la figura cervantina, que "segons les seves paraules es va convertir en amor i després es va tornar obsessió".

"RIQUESA I VITALITAT" DEL CASTELLÀ

En la seva intervenció, el monarca també ha al·ludit a la nacionalitat del guanyador, destacant "les moltes coses que uneixen" a mexicans i espanyols, i hispanoparlants en general, entre les quals hi ha la llengua o els autors "que admirem".

"En fer també en aquesta data la festa de la nostra llengua, hem de recordar que una de les causes de la seva riquesa és la seva capacitat de contínua transformació, en un mestissatge permanent en el qual cada país del món on es parla és un afluent que rejoveneix i eixampla a cada tram l'immens cabal espanyol", ha afegit.

En aquest sentit, ha reiterat la "riquesa i vitalitat" de l'idioma, que ha quedat "patent" fa poc amb la celebració del Congrés Internacional de la Llengua i amb superar la xifra de més de 500 milions de parlants a tots els continents.

Felip VI ha citat, a més de les efemèrides de Cervantes i Shakespeare, les dels cent anys de la mort de Rubén Darío i els quatre-cents anys de la mort de l'inca Garcilaso De la Vega, així com el setè centenari de Ramon Llull.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés