Actualitzat 29/03/2017 21:10

Randall apunta a la matèria fosca com a causa d'extinció dels dinosaures

La seva tesi proposa que la Via Làctia pot tenir un halo de matèria fosca

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

La cosmòloga estatunidenca Lisa Randall apunta a la matèria fosca com a desencadenant de l'extinció dels dinosaures fa 66 milions d'any per l'impacte d'un meteorit de 10 quilòmetres en el llibre 'La matèria fosca i els dinosaures' (Acantilado).

En roda de premsa aquest dilluns abans de protagonitzar una conferència a La Pedrera en el marc del cicle 'Converses', Randall ha explicat que el llibre "dóna accés i obre portes a saber com s'ha arribat fins aquí", i ajuda a entendre com es va formar el sistema solar i la vida en la Terra.

Segons la física, la matèria fosca és un material nou que no interactua amb la llum --és el 85% de la matèria de l'univers que no es pot veure--: "No es pot veure directament però sí es pot observar la seva influència en els objectes que brillen", com les estrelles que es mouen de pressa.

Se sap que la matèria fosca va ser fonamental per a la formació de les galàxies perquè, si no no podrien haver-se desenvolupat ni arribar a una mida adequat, i sosté que pot haver un halo pilota de matèria fosca en la Via Làctia, una troballa que "gravitatoriament donaria a parlar".

En el seu llibre, Randall (Nova York, 1962) defensa que pot haver diferents tipus de matèria fosca, i assenyala l'existència de "fraccions petites" que podrien actuar de manera semblant a la matèria orgànica, és a dir, que actuarien amb llum però amb la seva pròpia llum, el que es podria demostrar.

"Si la nostra teoria és certa i hi ha un disc de matèria fosca, podria haver una interacció cada 32 milions d'anys, i això donaria peu que succeís alguna cosa", ha expressat després de relacionar-ho amb el cometa que va impactar a 20 quilòmetres per segona contra la Terra i ha acabat amb els dinosaures.

EVIDÈNCIA CIENTÍFICA

En la seva investigació, la cosmòloga va quedar sorpresa de l'"evidència científica" que hi ha sobre que l'extinció dels dinosaures va estar provocada per un meteorit, en incidir que existeix una base de dades amb 25 cràters identificats en el món.

"M'ha fet valorar molt el progrés de la ciència i la relació amb altres ciències, com la geologia", ha exemplificat, en afegir que també ha pogut aprofundir en altres disciplines com la paleontologia o l'astronomia.

Randall s'ha submergit en la desaparició dels dinosaures per abordar la matèria fosca perquè li sembla una "història interessant", i ha manifestat que no ha escrit aquest llibre per convèncer ningú sinó per explicar la meravella de l'univers, en les seves paraules.

GEST DE COMPLICITAT A LES HUMANITATS

L'editora s'Acantilado, Sandra Ollo, ha destacat que el punt de vista de l'escriptora és fonamentalment científic, si bé uneix la ciència "amb gestos de complicitat a l'humanisme", amb una voluntat de divulgació i acostament a la ciència de manera plana i comprensible per a la ciutadania.

Randall, que és catedràtica de física a la Universitat de Harvard, també ha publicat a Acantilado 'Universos ocultos. Un viaje a las dimensiones extras del cosmos' (2011), 'El descubrimiento del Higgs. Una partícula muy especial' (2010), i 'Llamando a las puertas del cielo. Cómo la física y el pensamiento científico iluminan el universo y el mundo moderno' (2013).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés