Publicat 02/01/2016 11:16

Picasso i el romànic, Fraser, l'impressionisme i l'art modern, apostes expositives 2016

Bailarinas en la barra, de Edgar Degas
THE PHILLIPS COLLECTION/CAIXAFÒRUM

La renovació de l'exposició estable de Miró serà un altre dels objectius

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

Una exposició que explora la relació de Picasso amb el romànic, la primera mostra monogràfica de l'artista estatunidenc contemporània Andrea Fraser a Espanya i un passeig per la pintura dels últims 200 anys (de l'impressionisme a l'art modern, des de Manet fins a Courbet, passant per Kandinsky i Pollock) són algunes de les grans apostes expositives per a aquest any a Catalunya.

Juntament amb el Museu Picasso de París, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) mostrarà a finals d'any les influències que van tenir en l'obra de l'artista malagueny el romànic, la seva estada a Gòsol (Lleida) i la seva visita al mateix MNAC el 1934, abans de la seva inauguració oficial, han explicat a Europa Press fonts del museu.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), que presentarà la seva temporada al gener, donarà la benvinguda al nou any amb una selecció d'obres clau d'Andrea Fraser realitzades al llarg de 30 anys de "pràctiques crítiques", entre les quals destaquen tasques de base textual, instal·lacions, vídeos, performances i documentació.

La pregunta que planejarà per l'exposició --en col·laboració amb el Museu d'Art Contemporani de Ciutat de Mèxic (Muac)-- girarà al voltant de la qüestió 'Què volem de l'art?', després d'examinar les motivacions d'artistes, col·leccionistes, galeristes, patrons, directors i públics, han assenyalat fonts de la institució a Europa Press.

GOYA, MANET, SISLEY, ROTHKO I VAN GOGH

Una de les exposicions estrella per al pròxim any és la que arribarà al CaixaFòrum directament de Washington a partir del març de la mà d'obres de The Phillips Collection, que demostrarà el "llenguatge universal" de l'art a la llum d'obres mestres de l'impressionisme i de l'art modern.

Obres de Goya, Manet, Courbet, Sisley, Van Gogh, Degas, Picasso, Modigliani, Kandinsky, Pollock i Rothko prendran l'espai d'art que, des del febrer, oferirà una nova forma d'interpretar l'art contemporani comissariada per l'artista portuguès Juliao Sarmento, que utilitzarà les col·leccions d'art contemporani Gulbenkian, Macba i La Caixa.

La renovació de la col·lecció de Joan Miró a l'abril marcarà un altre dels objectius de l'any, que la fundació s'ha proposat presentar d'una manera diferent l'exposició estable dedicada a l'artista, posant l'accent en els orígens i universalitat de la seva obra.

Una exposició d'Ignasi Aballí (Premi Joan Miró 2015) aterrarà a la fundació, que també apostarà per la relació dels escacs i en les avantguardes de la mà de Marcel Duchamp.

TÀPIES REVISA L'ETAPA INFORMALISTA

La Fundació Tàpies, que a finals de desembre va anunciar un gir en la seva forma de governança, gestió i relació amb els públics, obrirà l'any amb obres de Fontana, Burri, Falkenstein, Brown i Coetzee de les col·leccions Denney i Cordier (1947-1965), testimonis de l'emergència de l''art informel' de finals dels 40.

Coincidint amb aquesta exposició, la fundació mostrarà una selecció d'obres de l'artista durant l'època dels 50, que és quan Tàpies va aconseguir repercussió internacional.

El Museu Dalí de Figueres (Girona), que estudia portar a terme una exposició sobre el geni empordanès i la vinculació amb Gala al MNAC durant el 2017, treballa en una retrospectiva de Dalí al Japó per al 2016, han informat fonts de la Fundació Gala-Salvador Dalí a Europa Press.

SEXE I ARQUITECTURA AL CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) vincularà la seva programació del 2016 a la vida quotidiana, centrant-se en temes com la relació entre arquitectura i sexualitat, el diàleg intercultural proposat per Ramon Llull (1232-1316) i una mirada al disseny africà contemporani amb 120 artistes i dissenyadors.

El Museu del Disseny apostarà per la fotografia de moda a partir del març, així com pel disseny de producte com a patrimoni cultural i la història de les arts decoratives des del segle III fins al XX.

MARROC I TINTÍN AL MHC

El Museu d'Història de Catalunya (MHC) intentarà seduir els visitants amb 'L'ànima del Marroc' a través d'una exposició des del juliol per acostar a la població la història i la cultura del país del nord d'Àfrica, mentre que també acollirà una exposició de Tintín i una altra del 80è aniversari del començament de la Guerra Civil.

La vida salvatge s'apoderarà del CosmoCaixa des del maig amb les fotografies més destacades de l'any --al Wildlife Photographer of the Year--, que mostrarà l'encant animal en 90 països, tot i que una altra de les estrelles de la temporada és la que fixarà la mirada a Àfrica, com a bressol de la humanitat a través de 200 peces des de fa quatre milions d'anys fins ara a partir del març.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés