Actualitzat 31/03/2017 07:27

Peter Brooks reversiona el poema indi Mahabbarata a l'espectacle 'Battlefield'

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El dramaturg Peter Brooks reversiona el poema indi Mahabbarata a l'espectacle 'Battlefield', que arribarà a Girona aquest divendres en el marc del festival Temporada Alta, han explicat aquest dijous en roda de premsa els actors Jared McNeill, Caroline Karemera, Ery Nzaramba i el músic Toshi Tsuchitori.

Brooks ja ha fet una versió del Mahabbarata el 1985 en Avinyó, amb 25 actors i cinc músics a sobre de l'escenari que van interpretar un espectacle que va durar nou hores i que al director va costar deu anys preparar, presentant una versió "gairebé completa" del poema èpic indi.

Mahabbarata és un text sànscrit de fa més de 4.000 anys, clau en la religió hindú i que reflexiona sobre els grans temes de la humanitat, com la justícia, l'amor i les relacions familiars, que va fascinar Brooks a Londres durant la guerra del Vietnam i "li va influenciar per a tota la vida", ha explicat Tsuchitori.

El músic --que porta 40 anys treballant amb el director-- ha explicat que a 'Battlefield' es recull un capítol del text indi que tracta sobre una guerra familiar que els porta a la completa destrucció, i que constitueix una "conversa universal" que es pot traslladar a temes molt actuals.

ACTUAR DES DE LA VERITAT

McNeill porta nou anys treballant amb Brooks i cada obra ha suposat un repte diferent, perquè el director sempre confronta a l'actor amb preguntes personals i alhora universals, escollint detalladament els temes perquè cada intèrpret ho pugui transmetre des del seu propi punt de vista, marcat per la seva religió o el seu origen.

Nzaramba ha confessat que Brooks li ha ensenyat a "ser sincer com a actor i com persona", ja que el director incideix que busquin les respostes en ells mateixos i actuïn des de la veritat, en una recerca constant d'honestedat que permeti oferir al públic una resposta sincera a preguntes que sempre s'ha qüestionat la societat.

DIFERENTS RESPOSTES SEGONS LES CULTURES

L'elenc de l'obra ha recalcat que aquestes respostes canvien segons els països que visiten, on a vegades es troben punts de vista oposats als seus, i és en les converses amb l'audiència quan veuen l'emoció que provoca 'Battlefield' i la manera tan diferent d'entendre l'obra i la vida que es té en diferents països del món.

McNeill ha destacat que el més fascinant de l'obra és que ofereix una reacció diferent cada dia segons l'estat que es rebi, incidint que no és un "conte bonic", sinó que necessita la implicació del públic per deixar-se portar i ser partícip de la conversa, d'una manera íntima en què no hi ha distància amb l'audiència.

LA IMPORTÀNCIA DEL PROCÉS

Tsuchitori destaca pel seu peculiar forma de treballar: no compon partitures i improvisa en tots els espectacles; el que durant la preparació del Mahabbarata el va portar llargues temporades a l'Índia estudiant la seva música i la seva dansa, i per la qual cosa s'ha convertit en el director musical de la majoria d'espectacles de Brooks.

Brooks ha dirigit 'Battlefield' acompanyat de la dramaturga francesa Marie-Hélène Estienne i amb un text també creat per Jean-Claude Carrière, que els portarà aquest divendres i dissabte al Teatre Municipal de Girona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés