Actualitzat 15/01/2016 10:44

Pere Gimferrer reflexiona sobre la mort en el seu poemari 'Marinejant'

Pere Gimferrer
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El poeta català Pere Gimferrer reflexiona sobre la mort en el seu poemari 'Marinejant' (Proa), amb 16 composicions realitzades en català entre gener i febrer de l'any passat mentre estava convalescent d'una operació menor.

   "El llibre tracta d'un parèntesi de la meva vida en el qual m'havien operat, estava convalescent durant un mes i estava com travessant unes aigües", ha dit una entrevista d'Europa Press Gimferrer.

   Precisament, sobre el títol el poeta ha explicat que remet a sensacions com "travessar aigües, rebre aire de la marinada --brisa procedent del mar-- i també actuar com un mariner, navegant, marinejant".

PAS DEL TEMPS

   "Quan a un li fan una operació té més present la mort, tot i que sàpigues que aquesta operació no és per morir-se", ha relatat el poeta, que també descriu paisatges, el pas del temps i la variabilitat de la vida, les diferents etapes.

   Gimferrer ha explicat que en operacions anteriors, fins i tot de major gravetat, no havia sentit la necessitat d'escriure, sinó de llegir, però en aquest cas la seva resposta a la convalescència era tenir "una espècie de vida activa".

   Ordenats cronològicament, aquests poemes tracten de "donar senyals de vida escrivint", amb una veu que és més forta que la de la persona que els escriu, comenta Gimferrer.

   "El cas més extremat és el del poema més llarg, 'La quiete dopo la tempesta', que està escrit l'endemà de l'operació", ha explicat l'autor.

   Gimferrer ha explicat que els poemes favorits de l'autor són el primer, 'Batalls', i l'últim, 'El passatger', perquè un es refereix a la seva joventut, tot i que se sent com la mateixa persona, i l'altre és com una paràbola que tanca el llibre.

EN TERCERA PERSONA

   L'últim, 'El passatger', és un poema narrat en tercera persona, extern a l'autor, per al qui es va inventar una història vinculada a l'horta valenciana, que aporta distància de la resta: "És com una falsa narració, com una paràbola que marca un punt i a part en el llibre".

   Entre els nous projectes, Gimferrer té preparat un poemari en castellà que ha trigat tres anys a escriure i és d'una temàtica molt variada.

   "Tenen una cosa en comú: de manera directa i indirecta fa referència a la gent que se n'ha anat morint i que jo coneixia", ha comentat el poeta, entre els qui ha recordat a Antoni Tàpies, Martí de Riquer, Joaquim Molas, Rosa Novell, Ana Maria Moix i José Manuel Lara.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés