Actualitzat 29/03/2017 18:35

Paul Schrader sobre la transformació del cinema: "Ja no sabem el que és una pel·lícula"

Assenyala que tot allò après sobre cinema ja "no serveix de res"

SITGES (BARCELONA), 13 oct. (EUROPA PRESS) -

El guionista i director de cinema Paul Schrader ha assistit al 49è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebra a Sitges (Barcelona), aquesta setmana per recollir el Premi Màquina del Temps, presentar la seva nova cinta 'Dog eat dog' i impartir aquest dijous una classe magistral als seus fans, a qui ha avisat: "Ja no sabem realment el que és una pel·lícula".

A la classe magistral, ha assegurat que la projecció en sales de cinema ja no es dóna d'aquesta manera, i s'ha preguntat què defineix una pel·lícula: "Ho és una producció de YouTube? Ho és 'Mad Men' amb totes les seves hores de metratge?", ha afegit, assenyalat que no se sap ja ni com es monetitza una producció.

"Qualsevol cosa que ens hagin ensenyat sobre cinema possiblement ja no serveix. Estem en un període de canvi tan important i tan intens que les lliçons que hem après no ens serveixen de res", ha dit.

ACORD TRENCAT

Ha lamentat que les pel·lícules van néixer a l'alba del capitalisme, finançades sempre per algú, acord que ha trencat la tecnologia: "Ara és possible que qualsevol faci una pel·lícula", ha assenyalat, i ha afegit que si abans qualsevol que estava en el món del cinema podia guanyar-se la vida, ara cada vegada són menys, equiparant-se al que passa en el sector de la música.

"Solia pensar que estàvem en un període de transició, però ara crec que estem en un període de transició permanent i que mai tornarà a la normalitat", ha considerat Schrader, director de pel·lícules com 'Taxi Driver', 'American Gigolo' i 'Toro salvatge'.

Ha assenyalat, alhora: "Quan s'hagi acabat aquesta classe magistral algunes coses de les idees que estem parlant ja no seran vàlides", fet especialment aplicable a la distribució i finançament del cinema, i ha remarcat que l'exhibició en sales s'ha convertit en una exhibició boutique per a una minoria.

CINC GENERACIONS

Segons la seva opinió, en cinematografia hi ha hagut una primera generació que va posar les bases; una segona, que les va consolidar; una tercera --encarnada per Quentin Tarantino-- que les va trencar, i una quarta, l'actual, que "ni tan sols sap que hi ha regles" perquè fan pel·lícules amb 'smartphones' des que tenen cinc anys.

"La primera vegada que vaig pensar en aquesta generació va ser veient la pel·lícula del quebequès Xavier Dolan (1989)", ha assenyalat, impressionat per un director de llavors 19 anys que anava a la seva i va trencar motllos amb gran riquesa de referències cinematogràfiques.

Quan es va plantejar rodar 'Dog eat dog', va pensar que mai havia fet una pel·lícula de crims, i va considerar: "He de fer-la com es faria el 2016. Què es pot fer després de Scorsese o Tarantino?", ha explicat, prenent com a solució reunir un jove equip.

A aquests joves els va donar una dolenta i una bona notícia: la primera, que no hi havia diners per fer una cinta hollywoodiana; i la segona, que podien fer la pel·lícula que volguessin, sense normes, amb qualsevol idea que se'ls ocorregués: "Els hi vaig dir: estem en el món de 'no siguis avorrit'. Aquesta és l'única norma".

Ha explicat que es viu una hibridació en què es pot estar veient una pel·lícula i tuitejant sobre aquesta, i ha relatat: "En la retransmissió del funeral de Whitney Houston, veies en streaming el funeral i un altre contingut amb vídeos d'ella cantant i tuits en directe dels fans i 'trolls' (persones provocadores a la xarxa) que deien també que perquè no havien enterrat el porro de la farlopa en el taüt".

El festival, el patrocinador principal del qual és Gas Natural Fenosa, enfila les seves últimes jornades, a falta d'un divendres que tindrà com a protagonista la cinta 'The Neon Demon', de Nicolas Winding Refn --que ha cancel·lat la seva participació en el certamen--; un dissabte en què s'anunciarà el palmarès de la 49ena edició, i un diumenge de maratons cinematogràfiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés