Publicat 23/04/2016 17:05

Del Paso rep el Cervantes en una breu cerimònia i una de les més emotives dels últims anys

MADRID, 23 abr. (ALCALÁ DE HENARES) -

L'escriptor mexicà Fernando del Paso ha rebut aquest dissabte al Paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares el Premi Cervantes en una breu cerimònia d'una hora de durada i una de les més emotives dels últims anys, en què tampoc hi ha faltat l'humor.

Superant encara les seqüeles de dos infarts cerebrals, Del Paso ha acudit a l'acte en cadira de rodes, puntual a la seva cita amb el premi. L'autor de 'Palinuro de México' ho ha fet amb les seves habituals ulleres de sol --que després s'ha tret-- i una cridanera corbata amb els colors de la bandera d'Espanya "molt a prop del cor", com ha confessat després en el seu discurs.

La dona de l'autor, Socorro Gordillo, ha explicat que el seu marit ha tingut intenció de portar aquesta corbata "des del primer dia" que va conèixer que havia rebut el guardó, si bé "va costar molt" trobar-la. Finalment, va ser un dels seus fills el que va aconseguir la peça a una botiga dels Estats Units.

Precisament, Gordillo ha estat protagonista en alguns moments del discurs del seu marit, ja que ha arribat a demanar-li perdó "en públic" per si de cas alguna vegada li havia "fet mal". Alhora, el Rei, abans de començar el seu discurs, ha fet broma amb el deute amb la seva dona per donar-li la meitat del premi.

La Reina Letícia ha insistit en aquesta idea a la conclusió de l'acte, explicant als periodistes que es repeteix l'exemple que darrere d'un gran creador, hi ha una dona forta. La Reina ha ressaltat el valor del discurs de l'autor mexicà, qui ha escrit sol el text malgrat els seus problemes de salut.

VESTIT I NO FRAC

Del Paso, qui ha optat per acudir en vestit en lloc de frac o esmòquing, ha confessat després que la Reina li ha dit que ha estat un discurs "molt emotiu, amb sentit de l'humor" i que li "havia agradat molt".

Les paraules de l'escriptor han girat al voltant de la situació de Mèxic després d'aprovar una nova llei amb la qual Del Paso no combrega --de fet, ha arribat a afirmar que es tracta del "principi d'un estat totalitari"--. "Havia de ser dur, hi ha esperança que les coses canviïn, però ja s'està gastant", ha assenyalat als periodistes a la conclusió.

L'escriptor ha confessat sentir-se "una mica cansat, però molt content i afalagat i honorat" per aquest guardó. "Sí m'imaginava així la cerimònia i com no m'he d'emocionar, estic així des de fa diversos mesos", ha ressaltat.

TORNAR A ESCRIURE

Un altre cop en la seva intervenció, ha avançat la seva intenció de tornar a escriure "fins que s'acabi la vida", tot i que encara no sap quina serà la temàtica. Al pati dels Filòsofs ha avançat encara que la història de la conquesta de Mèxic és "molt interessant" i que hi ha "molt material amb Espanya".

La cerimònia s'ha iniciat a les 12.00 hores amb el tradicional himne d'Espanya, després del qual el Rei ha donat pas a la intervenció del ministre d'Educació, Cultura i Esport en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, qui ha destacat "l'aportació al desenvolupament de la novel·la unint tradició i modernitat, com va fer Cervantes".

Després de la lectura de l'acta de concessió del Premi, el Rei --que ha portat el toisó per a aquesta ocasió-- ha lliurat a Del Paso la medalla i l'escultura del premi. En el seu discurs, el monarca ha lloat a Del Paso per "honorar" el castellà "de la millor manera amb la seva escriptura".

LES 'ROTLLANES' AL PARANIMF

Com és tradició, l'acte ha finalitzat amb la interpretació en directe del 'Gaudeamus Igitur', després de la qual cosa els Reis i el premiat han posat davant dels gràfics al pati dels Filòsofs de la Universitat, on fins i tot la Reina ha agafat en braços en actitud afectuosa a Cora, besnéta de Del Paso.

En aquest recinte s'han produït diverses trobades entre els presents, entre els quals han destacat la llarga conversa dels Reis amb el líder socialista, Pedro Sánchez, mentre que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, optava per conversar més estona amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Tot i això, Rajoy i Sánchez sí s'han donat la mà en una freda salutació, tot i que havent estat a escassa distància, no han creuat paraula.

L'exministre d'Educació Ángel Gabilondo, que es trobava conversant amb Sánchez, ha estat qui ha propiciat la trobada, en aturar Rajoy per a saludar-lo quan ja se n'anava. Després de Gabilondo, Rajoy i Sánchez s'han donat la mà, en una curta salutació.

Altres personalitats presents en aquest acte han estat, entre d'altres, el secretari general de cultura de Mèxic, Rafael Tovar; el director de l'instituto Cervantes, Víctor García de la Concha; el director de la Real Academia Española (RAE), Darío Villanueva; el dibuixant Forges; l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo; l'acadèmic Luis María Ansón i diversos hispanistes i representants del món editorial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés