Actualitzat 25/07/2017 17:06

El Palau de la Música genera un impacte de 96,83 milions a l'economia espanyola

Palau de la Música Catalana
EUROPA PRESS

La institució va rebre 645.000 espectadors i visitants el 2016, un 5% més

BARCELONA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

El Palau de la Música Catalana ha generat un impacte econòmic de 96,83 milions d'euros a l'economia espanyola durant el 2016, segons ha revelat l'Estudi de l'impacte socioeconòmic de la institució, el qual ha fet públic aquest dimarts la presidenta de la Fundació OrfeoCatalà-Palau de la Música, Mariona Carulla, i el seu director, Joan Oller.

Es tracta de la primera vegada que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música encarreguen una anàlisi d'aquestes característiques, i ho han fet a l'auditora KPMG, que mostra com l'activitat del Palau va contribuir a crear 1.058 llocs de feina a l'Estat, entre directes, indirectes i induïts.

En aquesta línia, Oller remarcat que els impostos pagats pel Palau van ascendir als 2.254.000 euros, mentre que les subvencions totals rebudes per part de les administracions públiques van suposar 1.865.370 euros.

Un altre dels estudis que s'han presentat recentment i que tracta sobre el públic del Palau, afirma que un 26,7% dels assistents a concerts eren estrangers, i si bé la xifra no pot ser comparada amb temporades anteriors --perquè és la primera vegada que realitzen aquesta anàlisi-- és superior a la d'anys anteriors.

Oller ha manifestat sorpresa pel fet que els nord-americans (17%) encapçalin el rànquing de públic internacional, i sobretot perquè els coreans del sud (10%) siguin els segons de la llista, a més dels alemanys (9,6%), els japonesos (8,9%), els francesos (8,7%) i els britànics (7,5%).

L'any passat el Palau de la Música va tancar amb 565 concerts, dels quals 275 eren propis --complint amb la seva meta d'organitzar un de cada tres, enfront de l'un de cada cinc d'anys anteriors--, i amb 645.689 assistents, entre espectadors i visitants, la qual cosa representa prop d'un 5% més que el darrer any, ha detallat el director.

SUPERÀVIT DE 165.424 EUROS

Sobre els comptes del Palau, Oller ha explicat que va tancar amb uns ingressos de 14.047.317 euros --el 29% a raó de la venda d'entrades, 20% visites guiades, 19% explotació de sales, 14% per mecenatge i 13% per subvencions públiques--, enfront de despeses de 13.402.429 euros amb un superàvit de 165.424 euros.

En la partida de despeses, van incloure 200.000 euros per a imprevistos, els quals podrien ser despeses derivades a una reclamació de les deduccions de l'IVA que Fèlix Millet i Jordi Montull van fer a través del Palau, arran d'unes obres de pisos particulars en què, en una sentència ferma del cas Palau, Oller s'ha mostrat "prudent" i ha parlat d'altres despeses potencials per qüestions de personal.

125È ANIVERSARI ORFEÓ I HALSEY

Tant Carulla, Oller, com el director artístic del Palau, Víctor García de Gomar, han coincidit a destacar que l'última temporada ha estat bona, com també ha estat marcada per la celebració del 125è aniversari de l'Orfeó Català i el fitxatge del director artístic dels cors, Simon Halsey, que en un any ha treballat intensament per la internacionalització dels cors.

"Aquests dos esdeveniments ens situen com una institució centenària i emblemàtica, a la part que mostren que som una entitat que es renova constantment amb un abast internacional", ha referit Oller, orgullós, davant el que Garcia de Gomar ha parlat de l'estrena de l''Oda infinita' de Salvador Brotons, del 'Requiem' de Fauré i de l'estrena de 'Veni Creator Spiritus' de Josep Vila i Casañas.

Al costat de Halsey, han evocat el concert 'Missa de Requiem' de Verdi amb l'Orfeó i el Cor Jove al costat de London Symphony Orchestra --una imatge emocionant i poderosa que Halsey ha dit que no oblidarà mai--, així com d'altres fites.

DEBUT A LONDRES

Una de les fites esdevenidores és el concert de debut de l'Orfeó Català i el Cor de la Cambra del Palau en el festival BBC Proms de Londres, sota la batuta de Sir Simon Rattle el dissabte 19 d'agost, en un dels més grans festivals de música clàssica del món en què interpretaran 'Gurrelieder' d'Arnold Schönberg.

Es tracta d'una cita històrica" --com han significat els diferents representants de la institució-- a la qual el fitxatge de Halsey ha contribuït enormement en el seu afany d'elevar el nivell del cor i fer-lo atractiu i dinàmic per al públic local i internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés