Actualitzat 30/03/2017 17:28

Neix una xarxa de teatres ateneus per dinamitzar les sales i treballar conjuntament

"La cultura és el futur i la cooperació és el futur", defensa Puigcorbé

BARCELONA, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

La Xarxa de Teatres Ateneus de Catalunya (XTAC) ha posat en marxa la seva activitat amb la voluntat de dinamitzar les sales de teatre dels ateneus de Catalunya i per ajudar-los a treballar de manera coordinada, com ha anunciat aquest matí en roda de premsa el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), Salvador Casals.

La XTAC es va crear fa un any, hereva del projecte Espai A --circuit que pretenia crear una programació estable d'arts escèniques amateurs-- com eina de treball, i s'ha convertit a la xarxa més gran de teatres de Catalunya --unes 27 entitats amb més de 30 sales i un total de 10.015 butaques repartides en 23 poblacions--.

Casals ha destacat la voluntat de potenciar la feina cooperativa i ha remarcat que aquestes sales de teatre fa temps que treballen i que acullen arts escèniques, amateurs i professionals, però que mai s'havien unit en una aliança per traçar objectius comuns.

La creació d'aquesta xarxa és el primer repte del projecte i aprendre a coordinar totes les sales per poder portar a terme l'activitat prevista per després dinamitzar la programació dels seus espais a través de la producció, la programació coordinada i les aliances.

La producció és una de les bases i consistirà en la creació anual d'un producte teatral d'aquí a la Xarxa i que es representarà en tots els teatres on tingui cabuda.

"Ens trobem en espais escènics de diferents configuracions, hi ha sales petites, mitjanes i grans", ha comentat Casals, i ha afegit que això els ajudarà especialment a fer aquest treball cooperatiu i els permetrà portar a tot el territori espectacles de tots els formats.

Aquesta xarxa de sales permetrà la creació d'una programació coordinada, una llista d'espectacles que la Xarxa facilitarà a tots els espais perquè puguin programar-los a les seves sales si encaixen amb el seu entorn i les seves singularitats.

Això obligarà a les sales a posar-se d'acord per trobar propostes escèniques que agradin a la majoria i permetrà obrir les portes a companyies perquè facin gira en els teatres de la Xarxa, però: "Haurem de ser generosos, saber renunciar a coses pel bé del comú", ha afirmat el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Popular, Lluís Puig.

El pilar de les aliances pretén pactar amb projectes professionals com festivals, fires i associacions per donar valor les sales dels ateneus com escenaris de promoció de projectes que busquen un contacte directe amb el públic al mateix temps que se les valora com espais preparats per acollir projectes professionals.

HOMENATGE A MONTSERRAT ROIG

La programació compartida començarà amb la representació de l'espectacle 'Roig', un homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Rogi al 25è aniversari de la seva mort, que també és una representant de l'esperit de l'època del naixement dels ateneus, ha comentat el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, que ha destacat: "La cultura és el futur i la cooperació és el futur".

La temporada que ve tindrà la coproducció de la Xarxa de l'espectacle 'L'auca del senyor Esteve' representat per la companyia de teatre amateur Quatre per Quatre.

Fins ara, la XTAC ha creat una aliança amb el Premi Delfí Colomé de dansa, i el seu l'espectacle guanyador 'Egurra' --fusta en euskera-- es podrà veure als escenaris de la Xarxa, i amb Barnasants, un dels festivals de la cançó més importants, que oferirà el seu concert inaugural i una gira posterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés