Actualitzat 21/08/2016 11:44

La Nau Bostik de La Sagrera reobrirà al setembre després d'un acord amb l'Ajuntament

Actividades en la Nau Bostik
NAU BOSTIK

BARCELONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

La Nau Bostik, al districte barceloní de Sant Andreu, reobrirà la seva nau principal aquest setembre després d'arribar a un acord amb l'Ajuntament, que va precintar el recinte al juliol per l'incompliment de normatives.

L'impulsor del projecte, el fotògraf i arquitecte Xavier Basiana, ha explicat a Europa Press que "és impossible que demanin una posada a punt de l'edifici abans de començar les activitats i sense cap tipus d'ajuda, i des de l'organització només es poden anar millorant els espais de manera progressiva".

L'Ajuntament va tancar el recinte --que no disposava de llicències per exercir activitats-- després d'un informe de la Gerència d'Urbanisme i un altre de la Guàrdia Urbana, que van certificar que les naus no complien les condicions de seguretat, especialment en les instal·lacions elèctriques.

La Nau Bostik, una antiga fàbrica de productes adhesius que va tancar fa més de deu anys i té 6.000 metres quadrats i una dotzena de naus, s'ha convertit en un centre cultural on es reuneixen activitats creatives com teatre, música, pintura, gastronomia i fotografia, entre d'altres, transformant-se en un "lloc polifacètic al qual els ciutadans poden accedir sense problemes".

Basiana explica que fa més d'any i mig es va posar en contacte amb la immobiliària La Llave de Oro per proposar-los un projecte semblant al qual havia realitzat a la Nau Ivanow el 1998, convertida en centre de creació i inscrita en el projecte de Fàbriques de Creació de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament des del 2010, i que la propietat els va cedir l'espai per un període de cinc anys a través d'un conveni.

Amb aquesta iniciativa, que aglutina més de tretze entitats i vuit col·lectius de manera habitual, l'arquitecte reafirma la seva intenció de donar un ús social a espais que estan abandonats i que poden satisfer les necessitats d'equipaments especialitzats que té el barri de La Sagrera i la ciutat.

Quan va començar el projecte, les naus eren plenes de runa i desfets industrials, tot i això, el barri va respondre positivament i cada dimecres es trobaven prop de "20 persones que van ajudar a netejar durant tres o quatre mesos, va ser una experiència de voluntariat i cooperació".

Una vegada rehabilitada, es va fer una jornada de portes obertes i, des d'aquell moment, entitats i associacions la van adoptar com a seva: el representant veïnal Camilo Ramos ha remarcat que "aquest tipus d'equipament és molt important per al barri i per a la ciutat perquè aquesta zona serà central per a Catalunya amb la construcció de la nova estació de trens".

Basiana assegura que des de la seva obertura no han deixat de rebre trucades de persones que volen utilitzar aquest espai per fer activitats com gravacions de videoclips, assajos d'obres de teatre i sessions de fotos.

Amb aquest tipus de projectes Xavier Basiana pretén suplir la carència d'espais públics, segons ell, i insisteix que "malgrat que les naus no reuneixen les condicions físiques que exigeix l'administració es tracta d'un lloc apreciat per la gent pel seu estil berlinès i el seu esperit comunitari".

Tot i això, per a Basiana és essencial que les persones que fan ús dels espais comuns s'impliquin en la gestió del projecte: un exemple són els diferents artistes que utilitzen la nau, com tallers creatius i que "es reuneixen, s'organitzen i prenen les seves pròpies decisions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés