Actualitzat 07/10/2015 17:42

El MNAC rep en dipòsit una "important" col·lecció privada de bodegons del Segle d'Or

BARCELONA, 7 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional de Catalunya (MNAC) ha rebut en dipòsit per a cinc anys 19 bodegons de deu artistes del Segle d'Or espanyol, una col·lecció "francament important" que pertany a un particular --que ha desitjat mantenir-se en l'anonimat--, i que el museu exposarà fins al 28 de febrer a l'exhibició 'Incòlume. Bodegons del Segle d'Or' i que després integrarà a la col·lecció d'art del Renaixement i barroc que inaugurarà el 2016.

   A la roda de premsa d'aquest dimecres, el director del museu, Pepe Serra, n'ha exalçat la importància en volum i significació, ja que completarà el fons de naturaleses mortes de les quals ja disposa el museu del segle XVII espanyol, a més d'"omplir buits" en tipologies de bodegó i d'autors no representats al museu --només tenia obres de dos dels deu artistes: Pedro de Camprobín i Juan van der Hamen--.

   Amb el dipòsit --anunciat fa unes quantes setmanes-- d'aquestes obres fetes entre 1620 i 1670 seran representats a la col·lecció del MNAC Juan de Arellano, Antonio Ponce, Juan de Espinosa, Tomás Hiepes, Agustín Logón, el Mestre de Stirling-Maxwell i el Mestre de les 'vanitas' escrites.

   Serra ha dit que "és privatiu" per al museu fer adquisicions d'aquest calibre, i que dificilment es poden comprar petits dibuixos o escultures, de manera que aquesta operació --a cost zero, ha remarcat-- és molt significativa per al centre.

   Ha considerat suficients els cinc anys de cessió, ja que permetran als investigadors estudiar-les i al públic general que ho desitgi, conèixer-les: "Després, intentarem renovar l'acord i a veure què passa", ha dit.

   El dipòsit de les obres --la majoria inèdites-- ha permès que aquestes hagin estat radiografiades i estudiades amb els mitjans especialitzats del museu --en contraposició a romandre penjades en una sala--, i contribuir a eliminar dubtes sobre l'autoria, per exemple, en alguns casos mal atribuïda, o a revalorar certs pintors atribuïts que tenen poques obres conegudes.

ACORD DE CONFIDENCIALITAT

   Sobre el col·leccionista privat, amb el qual el centre ha signat un acord de confidencialitat, ha explicat que ha preferit mantenir-se en l'anonimat i que les negociacions s'han mantingut a través d'una galeria d'art, que és la que va posar al MNAC en coneixement de les intencions del col·leccionista.

   "La col·lecció és prou important com per posar-la en valor privadament", ha dit Serra animant el públic a visitar-la durant aquests mesos d'exposició, a l'espera que s'integri a la col·lecció d'art del Renaixement i barroc.

   Aquesta col·lecció renaixentista i barroca té gairebé 1.400 obres d'art --pintura, escultura i arts decoratives--, que podrà veure's el 2016 sota una nova llum gràcies a la presentació que prepara el museu, i de la qual formarà part aquest dipòsit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés