Actualitzat 28/12/2016 18:47

MNAC acusa Govern aragonès d'aportar informació "imprecisa" del Monestir de Sixena

Pinturas murales del Monasterio de Sijena en el MNAC
EUROPA PRESS

Demana l'entrada d'especialistes per estudiar les condicions de la sala capitular

BARCELONA, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha acusat aquest dimecres el Govern d'Aragó d'aportar informació "insuficient i imprecisa" sobre l'estat real i les condicions de la sala capitular del Monestir de Vilanova de Sixena, en què reclama restituir les pintures murals del segle XIII conservades al museu català.

Segons ha informat la institució en un comunicat, el museu va presentar aquest dimarts davant del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca la resposta al requeriment que ordenava el trasllat de les pintures murals en espera de produir-se la sentència definitiva.

La presentada aquest dimarts és la resposta final a l'ordre elevada el passat 2 de novembre, i davant de la qual el MNAC ja havia presentat un escrit d'oposició i havia aportat informes científics encarregats pel museu a centres del territori.

De fet, el museu va presentar la setmana passada davant del jutjat l'informe de la conservadora italiana Simona Sajeva, una de les especialistes mundials en la matèria, que alertava de la "impossibilitat" de fer el trasllat sense fer malbé les pintures.

L'escrit del museu presentat aquesta setmana alerta també que la documentació presentada fa poc pel Govern d'Aragó cap a les actuacions que estan portant a terme al Monestir de Sixena és "del tot imprecisa i falta de dades tècniques necessàries per avaluar elements fonamentals".

"Davant dels diferents informes aportats pel museu i realitzats per universitats i experts de reconegut prestigi, la documentació del Govern d'Aragó no compleix els requisits mínims exigibles", critica el museu.

Segons la seva opinió, la documentació aportada pel Govern aragonès mostra un "desconeixement absolut de les necessitats de conservació de les pintures i es limita a assegurar que la sala reunirà les condicions necessàries, sense aportar estudis ni tècniques que ho avalin".

Segons el MNAC, no existeix un diagnòstic preliminar ni s'informa sobre estudis climàtics previs necessaris per determinar un projecte d'intervenció i una proposta d'instal·lacions capaços de contrarestar els problemes endèmics d'humitat que pateix l'edifici.

"No s'han estudiat ni l'estat de les pedres ni la presència de microorganismes", i no queden clares les solucions adoptades per a les obertures de llum natural, perjudicial per a la conservació de les obres.

ESTUDI CLIMÀTIC

El museu ha criticat que tampoc es preveu un estudi climàtic una vegada finalitzades les obres per comprovar quina és la resposta de les sales i de les instal·lacions abans que ingressin les obres de fragilitat extrema.

La informació aportada pel mateix Govern d'Aragó "confirma, a més, la presència d'elements de ciment armat en els murs perimetrals i els arcs", tal com assenyala l'informe de Sajeva.

El museu ha considerat "imprescindible" conèixer a fons la situació de la sala capitular, incloent els accessos i ha sol·licitat al Govern aragonès i a la comunitat religiosa autoritzar l'entrada a especialistes designats per ell mateix, tant del seu personal intern com de la doctora Sajeva per fer estudis 'in situ'.

També ha demanat accés a tota la documentació tècnica sobre les intervencions realitzades fins avui, i ha sol·licitat a la jutge que realitzi una inspecció a les pintures al MNAC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés