Actualitzat 12/04/2016 14:37

Mika Kaurismäki retrata la il·lustrada reina Cristina de Suècia que va abdicar del protestantisme

Malin Buska y  Sarah Gadon interpretan a la Reina Cristina y a la condesa Ebba
FILM BURÓ

BARCELONA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El cineasta finlandès Mika Kaurismäki ha retratat la reina Cristina de Suecia en la pel·lícula 'Reina Cristina. La mujer que fue rey', on l'actriu sueca Malin Buska interpreta la monarca il·lustrada, que va abdicar del protestantisme.

   La història, portada al cinema anteriorment per Rouben Mamoulian amb Greta Garbo, entre d'altres, revela la personalitat intel·lectual de Cristina i el seu caràcter revolucionari atípic al segle XVII contra el poder, ja que "es negava a sotmetre's a un home i a tenir un fill", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el director.

   Amb una personalitat molt potent, Cristina és el nucli central de la pel·lícula de Kaurismäki, que ha començat el projecte fa més de 15 anys: "No ha estat idea meva, sinó d'un productor alemany i des d'aleshores he llegit molt sobre ella", ha anotat.

   El guionista Michel Marc Bouchard va escollir tres eixos per construir la trama, que abraça dels 18 als 28 anys de la monarca: "La història amorosa amb Belle, la relació amb René Descartes i la necessitat de coneixement de la monarca, i la relació amb la seva mare i tota la història política", ha afegit Kaurismäki.

AMOR ENTRE DONES

   Una dels trets que defineixen a Cristina és la seva passió per conèixer el funcionament del desig i dels sentiments: "En aquell moment era més tolerant que dues dones tinguessin una relació en comparació d'ara", ha anotat el director sobre la relació de Cristina amb la comtessa Ebba Sparre, interpretada per Sarah Gadon.

   "Cal tenir en compte que els homes se n'anaven a la guerra i les dones es quedaven. Tot i això, no he volgut que la història lèsbica fora el tema central, perquè la pel·lícula fora més àmplia", ha explicat sobre el guió, que en un començament tenia una forma més tradicional amb més escenes de guerra típiques de pel·lícula històrica.

MALIN BUSKA

   Per escollir a l'actriu, que anava a interpretar a Cristina, Kaurismäki va veure a moltes fins que un dia va visionar la pel·lícula 'Happy End', on sortia Buska, i va decidir que ella anava a ser-ho: "El meu instint s'ha confirmat quan quedem a Estocolm i em vaig adonar que sabia moltes coses sobre Cristina".

  "A més que el seu segon nom és Cristina, la seva mare era una seguidora de la monarca i Buska la va interpretar quan era més petita", ha anotat com coincidències de l'actriu amb el personatge.

   Rodada en només 37 dies al sud de Finlàndia, la preparació de la pel·lícula amb Buska ha començat tres anys abans llegint molts llibres sobre Cristina: "Quan comencem a rodar, ja sabíem què volíem".

   "Malin Buska no és una actriu estàndard, sinó que és molt especial, una mica com Cristina", ha comparat Kaurismäki, que és germà del director de cinema Aki Kaurismäki.

GUERRA, CULTURA I LLIBERTAT

   El director ha descrit els temes que apareixen amb força en la pel·lícula, que s'estrenarà a Espanya el 13 de maig, com són "la guerra com negoci, la cultura com llibertat i la llibertat de pensament a través de Descartis".

   La pel·lícula, que està creada des d'un punt de vista feminista, ha tingut molt bona acollida en el Festival de cinema de Valladolid, en el Festival de cinema de Mont-real, així com a Finlàndia, el país d'origen del director.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés