Actualitzat 21/01/2016 14:49

Melania Mazzuco novel·la el "tabú" de la paternitat homosexual

Melania Mazzuco
EUROPA PRESS

La novel·la ha estat considerada a Itàlia "un perill per a la societat"

   BARCELONA, 21 Gen. (EUROPA PRESS) -

   L'autora italiana Melania Mazzucco retrata "el tabú" de la paternitat homosexual en la novel·la 'Eres como eres' (Anagrama), on una nena queda en estat d'abandonament per culpa de la legislació italiana quan mor un dels seus dos pares.

   La història pivota en el fet que la justícia italiana només reconeix legalment que un dels dos progenitors de parelles homosexuals ostenta la paternitat, així que en morir aquest, la nena queda a mercè del Govern: "És la meva novel·la més candent i he elegit la intensitat", ha explicat en roda de premsa l'autora.

    Així, quan mor en Christian --el pare reconegut--, la novel·la recorre el viatge iniciàtic de la protagonista, Eva, que és separada del seu un altre pare, Giose, que en aquest viatge madurarà i anirà a la recerca del seu progenitor.

   Un altre viatge és el dels dos pares, una parella homosexual que decideix tenir un fill i acaba recorrent Armènia a la recerca d'una mare donant i una altra portadora --eludint la mística de la maternitat, segons l'autora--, en un "pelegrinatge en un país amb una història molt dramàtica".

   "No m'interessava explicar la història d'una parella que decideix tenir un fill, sinó la història d'una família quan tot ha caigut", ha dit Mazzucco, que narra els fets amb la veu d'una Eva, ja adulta.

   L'autora ha subratllat el seu interès --transversal en la seva obra-- en les relacions familiars i com han canviat al llarg de la història; així com la seva inquietud sobre els convencionalismes del temps: "Christian i Giose decideixen construir el seu temps, el seu any zero, amb la seva filla, en un moment en el qual la societat no està preparada".

CREAR IMAGINARIS

   "M'agrada explicar històries que no hagin estat explicades sobre personatges sobre els quals no hi ha un imaginari o un clixé per tenir la possibilitat de crear-lo", ha expressat sobre Giose, un home viril que, a priori, és el menys indicat per ser pare.

   Aquest desig de paternitat neix del descobriment dels dos protagonistes d'un quadre de l'espanyol Francisco de Herrera el Vell al Museu de Belles Arts de Budapest, on el pare de Jesús, José, és pintat amb el nen en braços, com un home jove i molt pròxim i allunyat de la tradicional imatge d'un senyor arrugat i molt més.

   Mazzucco diu que aquesta imatge és molt emocionant per als personatges i fa que Giose tingui una revelació que li fa plantejar-se, encara sense ser el pare biològic, "què significa el desig de ser-ho".

POLÈMICA A ITÀLIA

   "És la meva història més tendra", ha confessat Mazzucco, que afegeix altes dosis de delicadesa i dol, i, tot i això, ha estat la seva novel·la més polèmica, ja que ha suscitat un encès i dolorós debat a Itàlia.

   El llibre ha estat, d'alguna manera, "lloc a l'índex perquè no ho llegeixin els joves", ha estat prohibit en les escoles italianes, ha estat denunciat per organitzacions d'ultradreta i ha centrat manifestacions d'organitzacions familiars.

   Davant de la denúncia d'organitzacions que el seu contingut és material pornogràfic, un jutge ha considerat que la novel·la és educativa i ha arxivat la causa: "Ha estat un espectacle al·lucinant, com si el llibre fora un perill per a la societat".

   A més, el Parlament italià aviat votarà la que s'ha batejat com a Llei Eva --pel seu protagonista--, una normativa sobre els drets dels nens de parelles homosexuals per poder ser adoptats per l'altre cònjuge en cas de mort del qual ostenta la paternitat: "Segur que no passarà perquè s'ha creat un moviment ferotgement advers".

   "És trist per a mi. S'ha convertit en una lectura clandestina i demostra que hi ha molta homofòbia", un assumpte que ha atribuït més a la debilitat de la classe política que a l'Església, en què es donen sectors més progressistes que a les files de l'extremaesquerra, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés