Actualitzat 20/08/2012 15:02

El mecenes Leopoldo Rodés és "optimista" sobre la Llei de Mecenatge i demana copiar el model francès

Firma De Un Convenio De Fundación Macba Y AXA
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

El mecenes Leopoldo Rodés, membre del consell d'administració de CaixaBank i president de la Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), es confessa "optimista" davant de la reforma de la Llei de Mecenatge que planteja el govern i demana que copiï el model francès.

En declaracions a Europa Press, ha remarcat que la nova llei és "indispensable" i que signaria ja mateix que s'instaurés el model francès --que preveu un incentiu fiscal del 60% per a les persones jurídiques i un 70% per a les físiques--, perquè per a la cultura seria una cosa més que positiva.

Tot i que reconeix que a Espanya no hi ha tradició de mecenatge, confia que la nova llei corregeixi la tendència, perquè segons la seva opinió, en moments que l'administració pública té les arques buides, "el sector privat ha d'intentar suplir en la mesura del possible el sector públic".

Rodés va liderar la creació de la fundació privada que el 1995 va permetre inaugurar el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), i a dia d'avui confia que es reconegui el paper dels empresaris a favor de la cultura.

Així, ha posat de relleu la gran quantitat d'obres d'art que s'han comprat els últims anys creades per artistes espanyols molt importants, i que ara estan a Espanya en mans privades, però que en el futur, tard o d'hora, arribaran a les col·leccions públiques.

"A Anglaterra o als Estats Units el mecenatge és motiu d'admiració; aquí és al revés: no hi ha reconeixement", ha lamentat, confiant que disposicions com la creació del Consell Estatal del Mecenatge que preveu la llei puguin prestigiar aquestes accions.

Al marge de la nova llei --encara no hi ha dates ni concrecions-- Rodés ha criticat la pujada de l'IVA del 8% al 21% per a la cultura, que ha qualificat, com a mínim, de "desmesurada", i ha remarcat que és un cop addicional a un sector que s'hauria d'haver intentat salvar de les retallades.

També ha censurat les accions megalòmanes d'alguns polítics que en època de vaques grasses van projectar grans equipaments culturals que ara són impossibles de mantenir, remarcant que hi ha "quantitats ingents de recursos malgastats", i que molts d'aquests museus, auditoris o teatres ara tenen un final incert.

EL MACBA NECESSITA CRÉIXER

Segons la seva opinió, cal potenciar models com el del Macba, amb institucions públiques i privades en els seus òrgans de govern, perquè així, tot i que les aportacions del Ministeri de Cultura, Generalitat i Ajuntament de Barcelona han caigut, la col·lecció segueix creixent perquè no paren de comprar obres.

El Macba ha vist reforçada la seva col·lecció gràcies a la fusió de les col·leccions de La Caixa i la Fundació Macba, que ha donat com a resultat 6.000 peces d'art contemporani de primer nivell, de les quals només s'exposen a l'edifici de Richard Meier unes 300, el 5%.

"El Macba s'ha quedat molt petit", certifica Rodés, que es mostra prudent sobre els plans d'ampliació al solar que deixarà la capella del carrer Montalegre, però ha remarcat que serà molt bo també tenir l'edifici del FAD quan la institució dedicada al món del disseny es mudi al Disseny Hub de Glòries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés