Actualitzat 28/03/2017 14:52

Martínez de Pisón en presentar 'Derecho natural': "M'he convertit en l'escriptor de la Transició"

L'escriptor Ignacio Martínez de Pisón
EUROPA PRESS

Explica les peripècies d'una família en la Barcelona dels 70 i Madrid dels 80 en la seva nova novel·la

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Ignacio Martínez de Pisón ha tornat als anys convulsos de la Transició espanyola en la seva nova novel·la 'Derecho natural' (Seix Barral), en què explica les peripècies d'una família inestable en ple procés d'obertura: "Gairebé m'he convertit en l'escriptor de la Transició", ha fet broma el literat saragossà establert a Barcelona.

En una atenció amb els mitjans, Martínez de Pisón (Premi Nacional de Narrativa 2015 per 'La buena reputación'), ha subratllat: "Sempre m'ha agradat escriure històries d'aquesta època, i penso que hem de deixar una memòria de l'època que ens ha tocat viure".

El protagonista de la novel·la i veu narradora de la història és Ángel, un dels quatre fills de la família, que és advocat i té un desig imperiós de dotar de sentit a les coses, trobar ordre i "no cometre els mateixos errors en la història d'amor dels seus pares".

El pare és un actor de pel·lícules de sèries B i imitador de Demis Roussos que apareix i desapareix al llarg de la història, mentre que la mare és una dona enamorada que, farta de creure en ell, s'esforça a prendre les regnes de la seva vida en una Espanya que encara no ha despertat del franquisme.

A través de la veu conciliadora d'Ángel, que estudiarà Dret i cercarà una reconciliació amb el pare, apareix a les pàgines de la història la Barcelona dels anys 70 i al Madrid dels 80 amb l'aparició de qüestions com l'heroïna, en voga durant en aquesta època.

HISTÒRIA SOCIAL

Es tracta de la novel·la més humorística de Martínez de Pisón, amb un humor que es va pintant de malenconia, ha confessat l'autor, que ha subratllat el seu gust per explicar la història general "a través de la peripècia de persones no rellevants".

En la novel·la, els personatges es reinventen i decideixen ser uns altres: "Hi ha un tall històric que allibera la societat del seu passat i li permet construir-se un passat nou. Gent que havia estat franquista de forma passiva, es reivindicaven com a demòcrates de tota la vida en una transformació general".

DEMIS ROUSSOS VS. ABBA

Sobre el paper atorgat al cantant nascut a Alexandria Demis Roussos, ha explicat que li ha agradat escollir la seva figura pel fet del seu anonimat i pèrdua de la seva batalla contra ABBA, grup del que sí que hi ha nostàlgia actualment.

Demis Roussos va ser un "símbol de la banda sonora dels anys 70", i el fet que el pare encarni l'imitador d'un perdedor li va agradar molt a Martínez de Pisón, que confessa atracció per aquest perfil de personatges.

"AIRE DESCURAT"

La novel·la fa una immersió a l'Espanya dels anys 70 i 80, i apareix cinema de l'època de Jesús Franco, José María Nunes i de Paul Naschy: "M'agrada aquest aire descurat amb el qual feien les seves pel·lícules, i com deixaven deutes aquí i allà".

Per això, en la novel·la apareixen aparicions de Nunes i també de l'actor Paco Rabal, i picades d'ullet a la indústria cinematogràfica espanyola, així com a l'Escola de Barcelona, que treballava amb pocs mitjans i aprofitant materials sobrants.

En el personatge del pare, apareixen contradiccions, errors i el sentiment de culpa, "sempre present" en els protagonistes de les històries de Martínez de Pisón, que ha parlat del fons ètic d'aquest sentiment.

PICADA D'ULLET A PECES-BARBA

En el llibre també apareix el jurista Gregorio Peces-Barba com un personatge, que encarna la figura d'un "heroic de les resistències a la ultradreta" d'aquesta època de canvis.

"És molt fàcil tirar-li la culpa als qui van pilotar la transició, però durant anys ens ha servit per conviure i tenir una societat en harmonia, alguna cosa bé es va fer, encara que no va ser perfecta", ha subratllat.

En la seva opinió, "la legislació no es va ser adaptant als nous temps i van quedar llacunes que van generar tensions polítiques que han sortit amb la crisi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés