Publicat 15/01/2016 16:59

Manuel Milián creu que Tarradellas hauria "polit arestes" entre la Generalitat i l'Estat

Manuel Millán presenta su libro 'Els ponts trencats'
EUROPA PRESS

Analitza en un llibre com s'han trencat els "ponts" des de la transició

BARCELONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

L'antic diputat del PP al Congrés i periodista Manuel Milián ha assegurat aquest divendres que si l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas s'hagués presentat a les eleccions catalanes del 1980 i les hagués guanyat, no s'hauria arribat a la situació actual entre el Govern espanyol i el de la Generalitat: "Haurien passat més coses i menys problemàtiques".

"Si hagués acceptat l'oferta que li van fer, hauria pogut seguir a la Generalitat, centrar el debat i polir algunes arestes", ha declarat sobre a la presentació als mitjans del seu nou llibre, 'Els ponts trencats' (Pòrtic).

Milián ha asseverat que la retirada de Tarradellas --que ocupava la Presidència des de l'exili i al principi de la democràcia però no es va presentar a caps comicis-- va propiciar un moviment de l'empresariat català per evitar que els partits d'esquerres guanyessin les eleccions i impulsar el projecte de Jordi Pujol com a presidenciable.

Ha recordat que Tarradellas s'havia mostrat contrari a la proclamació unilateral de l'Estat Català per part del president català Lluís Companys el 6 d'octubre del 1934 i ha comparat aquest succés amb el procés independentista, que ha dit que pot acabar com el 6 d'octubre, tot i que ha matisat: "No és el 6 d'octubre perquè ara és molt més raonat, més progressiu i respectuós, fins a un cert punt, amb la Llei".

Milián ha alertat del "pas molt delicat" que s'ha produït en convertir el procés independentista d'un conflicte polític en un, ha dit, d'institucional, i ha assegurat haver-se sorprès pel rebuig del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a declarar unilateralment la independència durant els pròxims 18 mesos.

"FER REFLEXIONAR RAJOY"

Ha dit desconèixer si algú està treballant per estendre ponts entre la Generalitat i la Moncloa, però sí que ha dit tenir constància "que han intentat fer reflexionar Mariano Rajoy" des del món empresarial, i ha lloat el paper dels empresaris catalans en el diàleg amb l'Estat.

"No deixa de ser simbòlic que l'última audiència del rei Joan Carles abans de renunciar fos amb els empresaris catalans. És tan simbòlic com que el rei Felip no vulgui rebre Forcadell", ha argumentat.

Al seu llibre, que es presentarà públicament dimecres 20 a Barcelona, el periodista analitza la relació política entre Catalunya i l'Estat i es remet a la seva experiència en la negociació de la transició espanyola i amb referències a les reunions que va mantenir amb Manuel Fraga, Adolfo Suárez, nacionalistes i comunistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés