Actualitzat 20/02/2017 14:54

Lluís Pasqual, sobre 'In memoriam. La quinta del biberón': "Intentarem fer un documental en teatre"

ÛIn memoriam. La quinta del biberón'
TEATRO MARÍA GUERRERO

MADRID, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

El director Lluís Pasqual estrenarà aquest dimecres 22 de febrer al Teatro María Guerrero de Madrid el seu últim espectacle 'In memoriam. La quinta del biberón', que narra la història d'un grup de joves reclutes que van lluitar per la II República als últims moments de la Guerra Civil espanyola . "Intentarem fer un documental en el teatre", ha anunciat.

Així ho ha posat de manifest Pasqual durant la presentació de l'obra, en la qual també ha participat el repartiment que integren Joan Amargós, Enric Auquer, Quim Àvila, Eduardo Lloveras, Lluís Marquès i Joan Solé. Aquests sis joves actors posen la seva pell i la seva veu sobre per mostrar part de la història de prop de 30.000 joves que, nascuts entre el 1920 i el 1921, van participar en batalles importants com la de l'Ebre.

Segons ha explicat Pasqual, hi ha espectacles que "un no sap exactament per què els fa o l'arrel està tan llunyana que un no ho recorda". "Jo no sé molt bé d'on neix 'In memoriam'. Neix, si ho penso ara, del desig des de fa molts anys de fer un espectacle sobre la Guerra Civil, del desig de fer un homenatge a aquestes criatures, anomenats de la quinta del biberó, per una raó molt personal i molt íntima", ha relatat.

En aquest sentit, el director ha confessat als assistents a la presentació, celebrada al teatre madrileny que va tenir un oncle que va morir en la lleva del biberó i com d'això no es parlava a casa seva, com en "totes" les altres, perquè "el que regnava era la por". "Neix del repte d'intentar fer una peça documental, com ho fa el cinema o la televisió", ha reblat, que també considera que han passat "molts anys" de la Guerra Civil i hauria de poder-se parlar "de tot amb absoluta serenitat".

El que succeeix en 'In memoriam. La quinta del biberón', segons ha relatat el directe, és un episodi que es produeix en "la majoria de les guerres" i és que "quan les guerres estan acabant, estan en fase de caiguda els responsable, entre moltes altres coses han de donar-se temps per anar-se'n, per preparar l'exili, per acumular diners en alguns casos".

"MAI HAVIEN PARLAT D'AIXÒ"

Així mateix, ha destacat que el 1975, a la mort del dictador Francisco Franco, "ocorre una cosa". "Aquests éssers que mai havien parlat d'això comencen a fer-ho i, cosa que no van explicar als seus fills, i l'expliquen als seus néts i a les seves nétes", ha subratllat el director de l'espectacle, coproduït pel Teatre Lliure i Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt. D'aquesta forma és com comencen a aparèixer els testimonis i diaris que es publiquen.

Segons ha defensat Lluís Pasqual, la música en aquest espectacle és "molt important". Per això, hi ha una petita formació de música barroca en directe, integrada per Oriol Algueró i Isaac Bachs / Ricart Renart (Violins), Guillermo Martínez i Joan Palet (Violoncel), Dani Espasa i Marc Díaz (Clau i òrgan), i Robert González (Veu).

"El meu oncle, el dia que s'anava a allistar, va passar per davant d'una església cremada, però hi havia una muntanya de papers. Es va apropar i va veure un joc de partitures rudimentari, cosit a mà, que posava 'Cançoner de Guerra'. Era una recol·lecció de cançons barroques de guerra que anaven des de Monteverdi a Purcell", ha afirmat, al mateix temps que ha indicat que va pensar que el seu oncle, "sense saber-ho", li havia regalat la música de l'obra per donar la part "èpica".

'La quinta del biberón', sobrenom que s'atribueix a Federica Montseny en considerar que eren molt joves, com ha recordat l'actor Quim Àvila, estava integrada en un 98 o 99% per catalans que procedien de diferents punts de la regió. Per aquesta raó, per narrar l'ocorregut amb l'accent propi dels protagonistes, Lluís Pasqual compta en el seu espectacle amb l'ajuda de Pere Navarro, especialista en dialectes i dicció. "No és el mateix accent un de les terres de l'Ebre que un de Lleida", ha apuntat el director.

'In memoriam. La quinta del biberón', que ja s'ha pogut veure a Barcelona i a Girona, estarà al Teatro María Guerrero de Madrid des d'aquest dimarts a dissabte (20.30 hores) i els diumenges (19.30 hores) fins al proper 12 de març. A més, se celebrarà una trobada amb el públic el dimarts 7 de març a les 19.00 hores a la sala Margarita Xirgu, així com dues funcions accessibles per a persones amb discapacitat auditiva i visual el dijous 9 i divendres 10 de març.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés