Actualitzat 09/09/2016 14:05

El Lliure recapta fons per a Proactiva Open Arms amb monòlegs "íntims" sobre refugiats

Actores, directores y dramaturgos que participan en 'De Damasc a Idomeni'
EUROPA PRESS

Obre temporada un espectacle en el qual participen 60 actors, creadors i directors

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lliure de Montjuïc recaptarà fons per a l'ONG de salvament de refugiats Proactiva Open Arms aquest dilluns amb 'De Damasc a Idomeni', un espectacle en el qual 20 actors oferiran monòlegs "íntims", asseguts en una taula cadascun amb vuit espectadors, en rotació, i amb l'objectiu de sacsejar la consciència col·lectiva.

En roda de premsa aquest divendres, el director del teatre, Lluís Pasqual, ha proclamat que l'obra té 60 professionals teatrals --entre actors, directors i creadors-- vol contribuir en la situació dramàtica i complexa dels refugiats que, tot i que no pot resoldre-la, pot ser "l'aleteig de la papallona": un petit gest amb grans conseqüències, segons una teoria.

El muntatge, ideat per Barcelona Playwrights, té una aportació mínima de 50 euros que es destinaran íntegrament que el vaixell de l'ONG, l'Astral, pugui treballar durant 15 dies, el que té un cost de 22.400 euros --una mitjana de 70 euros per persona---

Participaran actors com Vicky Penya, Aina Clotet, Àlex Casanovas, Emma Vilarasau i Jordi Bosch, a càrrec d'una vintena de directors, entre els quals hi ha Sergi Belbel, Xavier Albertí, Carme Portaceli i Lluís Pasqual, amb textos de dramaturgs com Gemma Brió, Marc Angelet, Marc Rosich i Marilia Samper, entre d'altres.

EUROPA "HA MORT"

El director de l'entitat de Badalona, Òscar Camps, ha destacat la necessitat de difondre les violacions sistemàtiques dels drets humans que viuen els refugiats, tant al país d'origen com en els de destí, a Europa, en mans de governs, així com durant el trànsit, amb les màfies.

"L'Europa dels drets humans ha mort. Està enterrada a la Mediterrània i hauríem de tornar-la a pescar", ha sentenciat Camps, i ha proclamat la necessitat de sacsejar la consciència col·lectiva, des de baix de la societat, qüestionant l'actuació dels líders europeus que permeten aquesta situació i paguen altres països per tornar a aquestes persones.

"Els petits gestos també poden provocar grans canvis i, de fet, ho hem viscut", ha testificat el director de l'entitat, que en les seves paraules ha rebut un tsunami de suport quan es va difondre la seva actuació, que ha començat a Lesbos (Grècia) i es troba ara a la Mediterrània central, on cada dia es rescaten milers de refugiats.

Camps ha relatat que aquestes persones han pagat molts diners per fugir del seu país, sabent que en el transcurs d'aquest llarg viatge fins a terra segura poden morir, una situació de desesperació extrema: "No hi haurà frontera, ni barrera, ni tanca que els pugui detenir, perquè estan disposats a morir. No tenen res a perdre", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés