Actualitzat 02/02/2016 15:53

Les obres de Sijena no poden sortir de Catalunya sense que el Govern ho autoritzi

Pinturas murales de Sijena en el MNAC
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 2 Febr. (EUROPA PRESS)

El Govern ha acordat en la seva reunió d'aquest dimarts que els béns del Monestir de Sijena no puguin sortir del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Diocesà de Lleida sense l'autorització del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.

   En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha defensat que aquesta decisió està avalada per l'Estatut de Catalunya i per la llei del patrimoni català: "Estem habilitats per protegir aquests béns".

   El Govern també ha pres aquesta decisió, segons al·lega, en virtut de la Sentència del Tribunal Constitucional 6/2012 que va assenyalar que la competència relativa a la protecció dels béns històrico-artístics procedents de Sijena que es troben a Catalunya "correspon a aquest territori".

   Alhora, la Generalitat ha al·legat en l'acord d'aquest dimarts que té la "competència exclusiva" de la protecció del patrimoni cultural català, cosa que inclou la conservació, la reparació, el règim de vigilància i el control de béns.

   El Govern català també ha recordat que les obres procedents de Sijena formen part del fons museístic del MNAC i tenen la consideració de Bé Cultural d'Interès Nacional, i les del Museu Diocesà de Lleida estan catalogades com a col·lecció des del 1999.

FETS DEL 36

   Les pintures murals romàniques de Sijena van ser extretes i restaurades el 1936 per l'historiador de l'art i responsable de salvament de patrimoni durant la Guerra Civil, Josep Gudiol, després d'un greu incendi provocat per un grup anarquista.

   L'acció de Gudiol es va fer amb l'ajuda d'habitants del poble aragonès, que en aquell moment pertanyia a la Diòcesi de Lleida i, després dels danys soferts els frescos, es van restaurar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

   Actualment es dirimeix davant dels tribunals una demanda del Govern d'Aragó contra el MNAC, l'Estat i la Generalitat sobre la propietat de les obres i en què es demana el reotrn a la zona d'origen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés