Publicat 15/06/2016 14:17

L'Arxiu Fotogràfic mostra els "crits ofegats de la transició"

Foto de la exposición hecha por Manel Úbeda
AFB

La mostra recull 125 fotos de murs amb pintades reivindicatives des de l'any 1974 fins a 1977

BARCELONA, 15 juny (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona mostrarà els "crits ofegats de la transició" en l'exposició 'De mur a mur', que forma part del Festival de Fotografia Documental de Barcelona DOCfield 16 i parteix del llibre 'Pintadas. Barcelona: de Puig Antich al Referéndum' (La Gaya Ciencia).

L'exposició, que recull 125 fotografies, mostra les pintades reivindicatives realitzades en els murs de Barcelona entre 1974 i 1977, durant l'etapa final de la dictadura, la repressió i el combat democràtic.

El llibre, dissenyat per Salvador Saura i Ramon Torrente, té textos de Jaume Rodri i fotografies d'un total de 14 professionals integrants de Foto FAD, una efímera secció de fotografia que va durar menys de 5 anys durant l'època de la transició i que va voler captar les fòbies i les manifestacions d'una societat que patia una transformació accelerada.

Manel Úbeda, fotògraf que va formar part de Foto FAD i que també exposa les seves fotos, ha explicat: "Volíem començar fent un estudi sociològic de l'època a partir de les pintades que hi havia als banys públics, això va ser el gènesi del projecte".

Les fotos narren el temps que va passar entre la mort de Puig Antich i el referèndum, davant del que Jaume Rodri ha destacat: "Són les pintures rupestres d'aquesta època, els crits ofegats per la repressió que compten el testimoni del que es va viure i per tant, gràcies a la fotografia, quedaran gravats per sempre".

DIVERSES IDEOLOGIES

El director de l'Arxiu, Jordi Calafell, ha afegit que en l'exposició "hi ha varietat de pintades d'extrema dreta, extrema esquerra i anarquistes", tractant-se d'una selecció que reflecteix la lluita per apoderar-se de les parets de Barcelona".

Tant Calafell com Rodri i la directora artística del DOCField, Natasha Christia, coincideixen que tot el que es mostra en les fotografies és molt semblant al que la societat està travessant ara i podria ser també una definició de l'actualitat.

L'exposició es podrà visitar des d'aquest dijous fins al 25 de setembre, i també permetrà veure altres 470 instantànies en dues plataformes digitals, a més del llibre i alguns objectes representatius, com per exemple la cambra de Manel Úbeda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés