Publicat 28/06/2017 15:05

L'Acadèmia del Cinema Català es prepara per a una "etapa molt política per al cinema"

La nova junta de l'Acadèmia del Cinema Català
EUROPA PRESS

Les subvencions, l'IVA i augmentar el "patètic" 0,7% de públic en català, els seus reptes

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

L'Acadèmia del Cinema Català, que al maig va renovar la seva junta revalidant Isona Passola com a presidenta, es prepara per a una "etapa molt política per al cinema", ha assegurat Passola aquest dimecres en roda de premsa.

La presidenta ha afirmat que per afrontar aquesta etapa la nova junta ha triat com a director --que a diferència de la junta és un càrrec tècnic-- Sergi Doladé: "L'hem fitxat perquè té un perfil molt polític. Comença una etapa molt política per al cinema, ja que entrem en un nou paradigma i cal adaptar-se a això".

Els reptes per a aquesta nova etapa vénen condicionats pel canvi dels formats de consum, i inclouen la lluita per la reducció de l'IVA del cinema al 21% i alhora l'augment del finançament.

Consideren que s'hauria d'augmentar el pressupost de ficció de TV3, millorar la fiscalitat per al mecenatge i augmentar les ajudes directes, especialment per a la llengua catalana: "En aquest moment rodar en català suposa un sobreesforç molt gran. Hi ha productors que volen i no poden perquè la Generalitat no dóna suficients ajudes".

El 2016 es van estrenar 20 pel·lícules rodades en català, un 31% de les 65 produccions catalanes que es van fer, mentre que el primer semestre del 2017 han estat 11, un 41% de les 27 produccions catalanes; encara que l'any passat els films amb versió original catalana només van ser vists pel 0,7% del total d'espectadors de cinema, una cosa "patètica" per Passola.

DIVERSIFICAR-SE PER GUANYAR PÚBLIC

Considera que va lligat al fet que les produccions en català són petites pel·lícules, documentals i curts, i es relaciona amb un altre dels objectius de la nova junta: que el cinema català --independentment de la llengua-- es diversifiqui per guanyar públic: "Tenim un cinema experimental molt bé que dóna la volta al món, però hem de fer un cinema que arribi a les sales i les plataformes".

La recaptació total de les produccions catalanes --incloent les que s'han fet en altres llengües-- va ser el 2016 de 63.173.056 euros amb 10.718.386 espectadors, gràcies en gran part 'Un monstre em ve a veure', que es va emportar 26 milions d'euros, i 'Palmeras en la nieve', mentre que aquest semestre han estat 9.015.797 euros de recaptació i 1.424.693 espectadors, liderant 'Contratemps' i 'El guardián invisible'.

47 produccions van rebre 144 premis l'any passat, destacant els 24 premis per 'Truman', la Palma d'Or a Cannes per 'Timecode' i el Premi Jean Vigo de 'La mort de Lluís XIV'; mentre que aquest semestre 26 pel·lícules han obtingut 68 premis, liderant 'Un monstre em ve a veure', amb 14.

La junta es proposa augmentar la presència de dones donant "igualtat d'oportunitats": el percentatge de directores va ser d'un 16% l'any passat i d'un 19% aquest semestre.

L'Acadèmia també valora el creixement del segon Cicle Gaudí que organitzen perquè es vegi cinema català "més enllà de les multisales", que aquest any ha passat de 12 municipis a 31 i de 4 pel·lícules a 10, sumant 12.000 espectadors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés