Publicat 14/12/2016 13:28

Julio Bocca puja al Liceu un 'Coppélia' "colorista, àgil i dinàmic" amb 70 ballarins

El coreógrafo Julio Bocca
EUROPA PRESS

"Seré antic, però m'agrada el clàssic", reivindica el coreògraf

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El coreògraf Julio Bocca portarà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en cinc úniques funcions la producció 'Coppélia' "colorista, àgil i dinàmica" amb 70 ballarins del Ballet Nacional Sodre (BNS) de l'Uruguai en escena, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa.

Aquesta producció mai vista a Espanya, que podrà veure's de divendres a dimarts, està composta per Léo Delibes i basada en els contes d'E.T.A. Hoffman i es basa en la versió del 1968 del difunt coreògraf Enrique Martínez i produïda pel Theatro Municipal del Brasil, una producció que després de Barcelona acabarà la seva gira internacional a Madrid després de recalar a la Xina, Colòmbia, Guatemala i Argentina.

Bocca ha detallat que es tracta d'"una proposta tècnicament bastant innovadora com la tècnica dels anys seixanta", cosa que dóna com a resultat una coreografia molt rica i alegre, malgrat que 'Coppélia' no té un argument alegre, sinó bastant fosc.

Coppélia és una nina autòmata de Coppélius amb la qual aquest vol robar l'ànima a Franz, però Swalinda --promesa de Franz-- la salva fent-se passar per Coppélia, en una història divertida i profunda que qüestiona la moral científica, i que en aquesta versió concretament aprofundeix "en la falta de respecte a la gent gran que passa una mica actualment".

AGILITAT I RAPIDESA

La imatge de Coppélius no és la d'un boig, sinó la d'un solitari somiador que "intenta poder portar aquestes criatures al somni que tinguin vida, i al mateix temps buscar una companya i algú amb qui parlar", una història que interpreta musicalment l'Orquestra Simfònica del Liceu sota la batuta de Martín García unint-se a l'agilitat i rapidesa requerida per Bocca.

Després d'interpretar per primera vegada aquesta obra amb 14 anys, Bocca ha explicat que és una producció molt ballada, de molta exigència tècnica i protagonitzada per tres elencs diferents, tots ells molt joves, amb Maria Ricetto, Paula Penachio, Ariele Gomes, Gustavo Carvalho, Lucas Enri i Ciro Tamayo.

Aquesta és la primera vegada que una companyia sud-americana de ballet clàssic arriba al Liceu, davant del que Bocca ha confessat sentir-se "emocionat, excitat, orgullós i nerviós".

COMPANYIA JOVE I CLÀSSICA

La companyia, que està "entrant en un bon ritme de treball", obrirà el Festival de Dansa de Canes amb 'El Quixot', i es troba actualment en converses amb el Covent Garden de Londres (Regne Unit), ha anunciat content Bocca.

El 2018 prepara una nova producció de 'La bella dorment' de Mario Galizzi amb vestidor d'Ágahta Ruiz de la Prada, i per al 2019 haurà una nova producció de 'La Ventafocs'.

"Aquesta companyia és netament clàssica i seguiré defensant això. Seré antic, però m'agrada el clàssic", ha reivindicat Bocca, que ha assegurat que al públic uruguaià li agrada més el clàssic que el contemporani.

Sobre les seves temptacions de representar al personatge de Coppélius, Bocca ha admès que sí les ha tingut però que "dirigir porta molt temps, i més quan es vol arribar al nivell que un busca", de manera que s'ha centrat en la direcció perquè no li agrada fer les coses a mitges.

Preguntat sobre un eventual retorn als escenaris com ballarí, Bocca ha dit: "M'agrada el que estic fent" i que tot i que se sent com si tingués 30 anys, no els té, i ha assenyalat que el ball és una etapa tancada perquè cal deixar lloc a la gent jove.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés