Actualitzat 22/10/2015 16:08

Josep Maria Miró porta al TNC la comèdia sobre desnonaments 'El carrer Franklin'

Espectáculo 'El carrer Franklin'
FESTIVAL GREC

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

El director teatral Josep Maria Miró portarà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el text de Lluïsa Cunillé sobre una onada de desnonaments 'El carrer Franklin' del 2 al 19 de juliol, dins de la programació del Festival Grec 2015, i amb el paper destacat del director de l'equipament i també actor, Xavier Albertí.

En una roda de premsa aquest dilluns, Albertí ha aplaudit el visionari de la mirada de Cunillé, que ja va il·luminar l'obra 'Geografia' amb una història idèntica de la qual després s'"autoinculparia" l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Sobre 'El carrer Franklin' ha dit que la va escriure fa quatre anys i que succeeix la mateixa situació, "que la realitat s'obstina a assemblar-se a la ficció", per exemple, amb el corralet grec i les semblances amb aquesta obra teatral.

Amb una voluntat tragicòmica però embolicada en una "profunditat ideològica", Cunillé ha deixat un text estilísticament molt sorprenent i amb molt humor, ha avançat Albertí, que en l'obra fa el paper d'un home que ha estat desnonat al costat del seu marit.

Per la seva banda, Josep Maria Miró ha explicat que hi ha "farsa, punts de vodevil i, sobretot, Cunillé", i ha exalçat la mestria de l'autora de fugir del psicologisme i posar un peu en la tragicomèdia amb un humor molt particular.

Sobre com es pot fer humor dels desnonaments, Miró ha avisat que les seves frases són plenes d'ocurrències, intel·ligència i que tot i que a vegades poden resultar una mica absurdes, "el que és més absurd és el món, que s'ha tornat absurd".

Les vides dels cinc personatges es veuen abocades al carrer, "segrestades pels bancs i per la mala gestió", fet que s'acompanya de molta música per aconseguir la profunditat, la tristesa i com afrontar-la.

MERCÈ ARÀNEGA ÉS NEUS CATALÁ

Josep Maria Miró serà present també en un altre espectacle del Grec com a dramaturg, 'Neus Català. Un cel de plom', amb una interpretació a càrrec de Mercè Arànega i la direcció de Rafel Duran a la Sala Muntaner durant tot el mes de juliol.

"Parlar de Neus Català no és fàcil", ha dit Duran, que en l'obra presenta una Neus exiliada, republicana i comunista, amb moltes de les seves facetes integrades en aquest viatge a través de la memòria, que és un homenatge al sacrifici i a la lluita d'una dona que el pròxim octubre complirà els 100 anys.

Duran ha defensat que Català "és una dona molt valenta, sempre amb ideals per trobar un món més just i més igualitari", que als 14 va fer una vaga per exigir que les dones cobressin el mateix que els homes.

"No volia caracteritzar-la, volia un viatge de la memòria amb la veu de Neus", ha explicat el director, mentre que Arànega ha afegit que una de les dificultats de l'obra recau que el seu ordre no és cronològic i que va fent salts en el temps, cosa que requereix bastant treball actoral.

Miró ha subratllat que Arànega és "un monstre escènic", i que portar aquesta obra al teatre requereix una gran responsabilitat per a tot l'equip.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés