Actualitzat 20/01/2016 16:28

Jordi Sierra i Fabra i Luis Leante, Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil 2016

Los escritores Luis Leante y Jordi Sierra i Fabra
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 20 Gen. (EUROPA PRESS)

L'escriptor barceloní Jordi Sierra i Fabra i el murcià --establert a Alacant-- Luis Leante han guanyat aquest dimecres els XXIV Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil, dotats amb 25.000 i 30.000 euros, respectivament, per les seves novel·les 'El aprendiz de brujo y Los Invisibles' i 'Huye sin mirar atrás', ha anunciat el jurat en roda de premsa aquest dimecres.

   Sierra i Fabra ha explicat que va escriure aquesta novel·la en sis dies sense guió previ: "Va sortir tota sola. Però no la vaig escriure en sis dies, sinó en 60 anys: si no fas la teva feina durant 60 anys no ho fas en sis dies".

   Ha assegurat que mai no havia fet un llibre com aquest --amb elements com un bruixot i un zombi--: "Intento no repetir-me", tot i que ha subratllat que sí que porta el seu segell amb diàlegs, frases curtes i un ritme àgil.

   La seva novel·la reviu per error un nen que va ser assassinat i el reuneix amb els seus amics per fer justícia i revelar-ne l'homicida; el seu enemic és poderós però ells, units, són els Invencibles.

   Sierra i Fabra, Premi Nacional i candidat dues vegades al Premi Andersen --el Nobel de la Literatura Infantil i Juvenil--, ha elaborat una inquietant novel·la d'atmosfera gòtica, amb una original pinzellada paranormal que torna la vida als morts.

NOVEL·LA DE RELLOTGER

   El membre del jurat Toni Iturbe ha destacat que tot i que sembli que sempre guanyen els mateixos "també la FIFA cada any premia Messi i ningú no diu res", i ha defensat que la novel·la està molt ben feta tant des del punt de vista tècnic com de contingut, com una obra de rellotger.

   D'altra banda, Leante ha construït una eclèctica història on el 'thriller', una trama a l'estil del fals culpable de Hitchcock, la rebel·lia i l'amor juvenil s'entrellacen mantenint un sorprenent realisme, en un viatge que serveix per conèixer el passat dels personatges.

   Professor de llatí a Secundària, Leante ha creat un personatge, Enrique, que cinc anys després de la mort del seu pare, veu com s'instal·la un enigmàtic personatge a casa seva i a la seva vida, Héctor, que l'arrencarà de la seva existència estancada i el llançarà a una trama de persecucions.

   Leante ha assegurat que la seva història li plantejava diversos reptes: un de tècnic i un altre de psicològic, i el resultat ha estat una novel·la negra i d'acció que conté tant una fugida cap endavant com cap enrere.

   Com a professor durant molts anys, ha explicat que el seu hàbitat natural són els nens i adolescents, i que ells són la veritable font de les seves històries: "Sempre he tingut el material a mà. Els alumnes són una font constant de drames i comèdies".

   Leante ha assegurat que a la seva història "no hi ha dolor ni tristesa, ni res macabre" i no és una reflexió sobre el duel, sinó que la història versa sobre episodis que passen als nens de l'actualitat, tot i que de la mà d'un protagonista que ha definit com un Clint Eastwood de 15 anys.

   Com a membre del jurat, Care Santos, ha aplaudit que la seva novel·la té una veu molt valenta, la de l'"esquerpa" segona persona, amb la qual traça el perfil psicològic del protagonista, en una situació traumàtica per la mort del seu pare.

   El concurs ha rebut 325 originals procedents de tot Espanya i també de diversos països de l'Amèrica Llatina; han participat 220 obres en la modalitat infantil i 105 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (281), en català (30), en gallec (12) i en basc (2); van ser els guanyadors de l'edició anterior Rodrigo Muñoz Avia, amb 'El signe prohibit' i Care Santos, amb 'Mentida'




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés