Actualitzat 12/05/2016 15:15

John Irving: "Res explica millor el pas del temps que una novel·la"

El escritor John Irving
EUROPA PRESS

Treballa en una adaptació d''El món segons Garp' per a la televisió

   BARCELONA, 12 Maig (EUROPA PRESS) -

   L'escriptor estatunidenc John Irving ha assegurat aquest dijous que "res explica millor el pas del temps que una novel·la", durant la presentació de 'L'Avinguda dels Misteris' (Tusquets/Edicions 62) que va començar com un projecte de guió cinematogràfic.

   En roda de premsa a Barcelona prèvia a la seva participació en el festival Kosmopolis al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha assegurat que és un llenguatge que permet veure créixer els personatges i desenvolupar trames que ocorren en deu o quinze anys, mentre que ell prefereix delimitar els films a entre un i cinc anys per no haver de canviar d'actors.

   Malgrat que la relació amb el cinema no ha fructificat per a aquesta novel·la, ha explicat que una bona forma d'escalfament per si finalment arriba a bon port és l'adaptació per a la cadena HBO que està fent d''El món segons Garp', una minisèrie de cinc episodis.

   En aquesta novel·la Irving (Exeter, 1942) canvia l'habitual Nova Anglaterra de moltes de les seves novel·les pels paisatges de Mèxic, tot i que l'escriptor ha explicat que el projecte original estava situat a l'Índia: "Un fracàs pot ser molt positiu".

   Ha explicat que durant anys ha fet viatges a l'Índia i Mèxic per documentar-se, però que en un d'ells després de visitar un circ decadent, va decidir que anava a escriure una novel·la, tot i que ha admès que el projecte de portar-lo al cinema segueix i espera que pugui finalment portar-se a la gran pantalla.

DE RECOLLIDOR A ESCRIPTOR

   'L'Avinguda dels Misteris' retrata l'atzarós viatge en avió d'un escriptor d'èxit en el qual reviu episodis de la seva traumàtica infància en els quals recollia escombraries d'un abocador juntament a la seva germana, vivia en un orfenat d'Oaxaca, va ser adoptat per una parella gai estatunidenca i va fer una promesa a un desertor nord-americà.

   Els records del protagonista de la novel·la porten a Mèxic, un país on l'omnipresència de l'Església és total i li permetia reflexionar sobre les creences en els misteris a partir d'un protagonista descregut --ha considerat que els creients creuen "més en els misteris que en les institucions o els reglaments" que les regeixen-- i incloure un personatge que desitjava que sortís en una novel·la, com és la d'un fugitiu de la guerra del Vietnam.

   S'ha erigit com un escriptor més internacional que altres autors nord-americans, que centren sempre la seva obra fins i tot en el seu propi estat, recordant que alguna de les seves novel·les ja se situava fora de Nord-amèrica i que la majoria dels seus escriptors favorits són europeus, com Charles Dickens, Fiodor Dostoievski o Thomas Mann: "El nacionalisme no m'interessa molt".

ESCRITA A MÀ

   L'autor de 'Les normes de la casa de la sidra' ha subratllat que en el seu procés d'escriptura sempre ho fa a mà ja que "una novel·la s'ha de dibuixar", i s'ha mostrat convençut que comet menys errors que si l'escrivís a màquina o ordinador.

   És per aquesta raó que ha dit tardar entre tres i quatre anys a escriure un llibre després de començar l'escriptura, però que el procés de creació pot ser molt llarg, com és en el cas de 'L'Avinguda dels Misteris' i 'L'última nit a Twisted River', per a la qual va tardar 20 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés