Actualitzat 24/03/2017 13:14

John Banville: "Com més escric més penso que tot és fruit d'un somni"

John Banville
EUROPA PRESS

Espera que "no hi hagi divisions" entre Catalunya i Espanya

BARCELONA, 24 març (EUROPA PRESS) -

L'autor irlandès John Banville ha visitat aquest divendres el Festival Kosmopolis del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on farà una xerrada amb l'autor parisenc Pierre Lemaitre, i ha dit sobre el procés creatiu: "Com més escric més penso que tot és fruit d'un somni".

L'escriptor presenta en la novel·la 'Las sombras de Quirke'/'Fins i tot els morts' (Alfaguara/Bromera), signada amb el seu alter ego policíac Benjamin Black, i ha explicat sobre la setena entrega d'aquesta saga protagonitzada pel forense Quirke que els personatges apareixen sense saber de què són fruit: "Escriure és com un estat de tràngol".

"Quan escric, l'endemà torno a llegir el que he fet el dia abans i no em reconec. No sé qui ha escrit aquestes paraules", ha dit Banville, que ha assegurat que ell no és Benjamin Black ni tan sols John Banville excepte quan està escrivint.

En la seva nova història, incapaç de guardar repòs, Quirke torna a la feina a Dublín; a ell acudeixen quan troben el cos d'un jove a l'interior d'un cotxe calcinat, i encara que tot indica a un suïcidi, per al forense alguna cosa no encaixa.

Sobre el gènere, ha assegurat que la novel·la negra és entreteniment, i encara que pot estar molt ben feta, "no és una forma d'art" perquè viu condicionada a la necessitat d'introduir un crim, de manera que la llibertat com a artista es veu limitada.

VIOLÈNCIA I TELEVISIÓ

"M'agradaria un dia escriure novel·la negra sense que hi hagi cap crim", ha dit Banville, que ha destacat que actualment la societat està molt confrontada amb la violència.

Ha assenyalat que si bé hi ha molta violència en la televisió i en els diaris, "en canvi, en la vida real no s'experimenten escenes violentes, com a màxim una col·lisió amb el cotxe", la qual cosa al seu judici justifica l'èxit de la novel·la negra.

"En la vida, la violència es busca a través de les pel·lícules", ha dit l'autor, apuntant també que si fos dona estaria protestant constantment sobre cada sèrie escandinava que comença i que sempre va sobre segrestos i violacions femenines.

L'autor Premi Príncep d'Astúries ha recordat que la seva primera estada a Barcelona va ser el 1964; i Espanya era un país molt diferent, de manera que sempre que torna té un "sentiment estrany", que fa que quan es troba a la ciutat senti que s'ha convertit en el seu alter ego Benjamin Black, que té més èxit que Banville.

No obstant això, ha destacat les similituds entre Irlanda, Espanya i concretament Catalunya: "Espero que no hi hagi divisions. Tenim un passat comú, hem passat per una guerra que ens ha dividit".

Ha assegurat que no és un expert polític per abundar al debat, però ha avisat: "Només sé l'experiència del nostre país, que ha estat dividit, i ha conduït a un desastre, una guerra de 35 anys amb milers de persones i morts sense cap justificació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés