Publicat 24/05/2016 14:24

Joël Dicker continua la "saga familiar" de Goldman a 'El llibre de Baltimore': "L'amistat és més forta que la família"

Entrevista con Joel Dicker por su novela El libro de los Baltimore
EUROPA PRESS

MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

Joël Dicker continua la "saga familiar" de Marcus Goldman, el protagonista-escriptor del seu anterior treball, 'La veritat sobre el cas Harry Quebert', a 'El llibre de Baltimore' (La Campana/Alfaguara), la seva tercera novel·la publicada, en què explora el sentiment de l'enveja, la família i l'amistat. "L'amistat pot arribar a ser més forta que la família", ha afirmat l'autor durant una entrevista amb Europa Press.

L'autor (1985) ha explicat que si hagués d'elegir només un tema per definir el seu últim treball literari, seria l'enveja, per ser un tema que "vincula els sentiments de la família, l'amistat, els diners, les relacions, l'èxit, l'ambició". "Tot això porta a un sentiment, que és l'enveja, un sentiment que senten alguns personatges quan miren a altres personatges", ha afegit.

De fet, a 'El llibre dels Baltimore', el lector coneixerà les dues branques de la família Goldman: els Goldman de Baltimore (que habiten una luxosa mansió en un barri de l'alta societat de Baltimore) i els Goldman de Montclair, dels quals forma part Marcus Goldman (una família de classe mitjana que viu en una petita casa a l'estat de Nova Jersey), just en una època anterior que ocorregués el drama. Però vuit anys després d'aquest succés, Marcus Goldman posa el passat sota la lupa a la recerca de la veritat sobre l'ocàs de la família.

"Un amic és algú a qui coneixem bé i, que de tota manera, estimem", és l'expressió francesa que utilitza Dicker per descriure aquest sentiment. En aquesta línia, Dicker considera que el que subjau en aquesta novel·la "és la idea que l'amistat pot ser més forta que la família, perquè l'amistat és un vincle que un construeix i un alimenta, és un vincle que no té arrels en res", mentre que dóna a entendre que la família és una cosa que un no pot evitar.

Així, l'autor determina que un altre dels temes dels quals parla en 'El llibre de Baltimore' guarda relació amb "la creació d'aquests vincles i de ser honest amb ells", és a dir, de l'amistat com alguna cosa "molt bella", en tractar-se d'"una construcció, d'una creació pura".

En aquesta novel·la Marcus Goldman repeteix com a protagonista. "A 'Harry Quebert', passem molt temps amb Marcus, però sense conèixe'l realment, és com quan un té un company d'oficina durant 10 anys, i de sobte, passem una tarda amb ell, un dinar, i descubrim aquesta persona", ha descrit Dicker sobre la diferència entre aquest personatge en una i una altra novel·la.

Segons ha esmentat, en aquesta novel·la --que és la seva tercera publicada després de 'La veritat sobre el cas Harry Quebert' i 'Els últims dies dels nostres pares'--, ha perfilat uns personatges amb clarobscurs, matisos que, segons la seva opinió, són presents en totes les persones perquè "forma part de l'existència". "Tots tenim defectes, coses que ens commouen, tots tenim secrets, i per això som persones interessants", ha indicat l'autor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés