Actualitzat 18/07/2012 18:38

Joan Colom dóna la seva obra de més de 9.000 fotografies al fons del MNAC

Joan Colom, 'El Carrer' (1961)
JOAN COLOM

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf Joan Colom (Barcelona, 1921) ha donat al Museu Nacional d'Art de Catalunya(MNAC) el conjunt de tota la seva obra que abraça unes 9.000 fotografies, negatius, tota la seva documentació i una pel·lícula de 8 mm de 25 minuts de durada.

El president del MNAC, Miquel Roca, s'ha mostrat agraït per aquest "acte de generositat" i ha insistit en la importància d'integrar en el patrimoni del MNAC la col·lecció de Joan Colom, un dels fotògrafs més representatius de la 'nova avantguarda' dels anys 50 i 60.

"Aquest és un moment històric, perquè actes d'aquest tipus no acostumen a ser freqüents", ha recalcat Roca, després de subratllar que la donació ha estat totalment desinteressada i sense cap tipus de contraprestació.

A la seva avançada edat, Colom és ja un dels grans referents de la fotografia espanyola i al llarg de la seva trajectòria ha obtingut diferents reconeixements com el Premi Nacional de Fotografia, la Medalla d'Or al Mèrit cultural o el Premi Nacional d'Arts Visuals de la Generalitat.

Durant la presentació d'aquest dimecres al MNAC, Joan Colom --acompanyat de la seva dona i filles-- s'ha mostrat visiblement il·lusionat i ha dit que se sentia "molt feliç en un dia tan important" que suposa la culminació d'un inquietud que el perseguia des de fa mesos.

Per part seva, el conseller de Cultura la Generalitat, Ferran Mascarell, també ha volgut reconèixer públicament el llegat que Colom deixa al MNAC i ha recordat que, a partir d'ara, tota la seva obra passa a formar part del "patrimoni de tots".

Respecte a l'obra i a la seva disposició, el director del MNAC, Pepe Serra, no ha volgut avançar com i de quina manera s'exposarà, però ha garantit que el MNAC complirà amb dos objectius: conservar-la i divulgar-la, també en una dimensió internacional.

La col·lecció conté fotografies realitzades entre 1958 i 1961 localitzades tant a l'antic Barri Xinès com el Born de Barcelona, on Colom acostumava a interferir-se per captar imatges de nens, prostitució o personatges peculiars que retraten tota una època.

A més, l'obra té imatges inèdites dels anys 60 i 90 i treu a la llum algunes imatges en color que segueixen l'estètica "del carrer" tan particular de Colom, combinant des del pur retrat de barris marginals fins al fotoreporterisme més avantguardista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés