Actualitzat 17/02/2016 18:27

Joan Antoni Guerrero exposa que el desglaç entre Cuba i els EUA descuida millores socials

Joan Antoni Guerrero, autor de 'Cuba-EE.UU.: la hora del deshielo'
LEBEAUFOTO

BARCELONA, 17 Febr. (EUROPA PRESS) -

El periodista Joan Antoni Guerrero exposa en el seu llibre 'Cuba-EE.UU: la hora del deshielo' (Editorial UOC) que la millora de relacions entre els dos països deixa sense resoldre qüestions com quines conseqüències té per a la població civil o si es normalitzarà el fet que hi hagi una oposició.

   Guerrero afirma, en declaracions a Europa Press, que "la crisi migratòria cubana a Centreamèrica i l'increment de cubans que han escapat cap als Estats Units en paral·lel al començament del desglaç és una mostra evident que aquest acostament diplomàtic no suposa un motiu d'esperança per als qui es van cansar d'esperar canvis i millores".

   La visita del papa Francesc el setembre del 2015 resumeix, segons la seva opinió, la situació de Cuba, amb dirigents que van cap a un altre model econòmic amb el vistiplau dels Estats Units i l'Església Catòlica, i amb una oposició interna amb pocs suports.

   Per a Guerrero, Cuba "necessita la refundació, transitar cap a un nou país que abandoni les polítiques d'exclusió ideològica", però la diplomàcia dels Estats Units i la Unió Europea s'ha centrat en el tema econòmic.

   "Es parla amb excessiu optimisme de ponts econòmics amb Cuba i es baixa la veu quan es tracta de reclamar el que hauria de ser ja una realitat: el respecte dels drets humans fonamentals", afegeix.

LA HISTÒRIA

   El 17 de desembre del 2014 els governs de Barack Obama i Raúl Castro van anunciar el restabliment de les seves relacions després d'un intercanvi mutu de presoners (l'excontractista d'USAID Alan Gross, i els agents cubans d'Intel·ligència Ramón Labaliño, Antonio Guerrero i Gerardo Hernández).

   Un any abans, al funeral de Nelson Mandela a Johannesburg, Obama i Castro van fer una encaixada de mans en un gest que no va passar desapercebut i que ja entreobria la possibilitat de l'obertura de relacions diplomàtiques entre els dos governs.

   Guerrero analitza en el llibre els discursos dels dos mandataris a Sud-àfrica i exposa que ja llavors tenien paraules de reconciliació i entesa, cosa que fa interpretar que ja havien iniciat un procés de negociació.

   'Cuba-EE.UU.: la hora del deshielo' sosté que la reobertura d'ambaixades suposa la normalització del diàleg, però qüestiona quina implicació té per al ciutadà, ja que es presenta com una bona oportunitat per al sector del turisme, per exemple, però deixa fora una gran part de la població.

   El llibre planteja que el país es prepara per "satisfer les capritxoses demandes dels turistes del capitalisme" amb una infraestructura de luxe a la qual no té accés la majoria de la població local.

   Per aquesta raó, Guerrero indica que el desglaç pot tenir repercussions positives per a alguns cubans que tindran més diners i que sabran moure's en les esferes de poder, però percep que "la injustícia social és probable que creixi".

COMUNICACIÓ

   El periodista troba a faltar l'existència de més mitjans de comunicació cubans que exposin diferents punts de vista i posa com a exemple que l'article 53 de la Constitució cubana diu: "Es reconeix als ciutadans llibertat de paraula i premsa conforme als fins de la societat socialista".

   Sobre l'ús d'internet, posa de manifest la dificultat de les comunicacions i els preus desorbitats per accedir a la xarxa, tenint en compte l'escàs poder adquisitiu dels ciutadans de l'illa.

   Joan Antoni Guerrero va néixer a Reus (Tarragona) el 1979, va estudiar periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és redactor de Diario de Cuba, i ha treballat a mitjans de premsa escrita com l'Ara, Nació Digital, Avui, El Temps, Europa Press, Diari d'Andorra i Diari de Tarragona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés