Publicat 23/04/2015 12:48

Un informe policial del 1965 al·ludeix a l'assassinat de Lorca per "socialista, maçó i homosexual"

José Bello, Federico García Lorca, Juan Centeno Y Louis Eaton Daniel En Una Habi
RESIDENCIA DE ESTUDIANTES

GRANADA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

Un informe de la Prefectura Superior de Policia de Granada datat del 1965, que al·ludeix a l'assassinat del poeta Federico García Lorca a prop de Fuente Grande, a Alfacar (Granada), ha sortit a la llum per primera vegada amb detalls de les possibles raons de la seva mort, ja que el defineix com a "socialista" i "maçó", i el titlla de "pràctiques d'homosexualisme".

Segons aquest document, que publiquen la Cadena Ser i el diario.es, Lorca va ser assassinat al costat d'una altra persona de la qual no es donen més dades, després d'haver "confessat" i estaria enterrat a uns dos quilòmetres de 'Fuente Grande'.

"Va ser tret del Govern Civil per forces dependents del mateix i conduït en un cotxe al terme de Víznar (Granada) i a prop del lloc conegut com a 'Fuente Grande', juntament amb un altre detingut les circumstàncies personals del qual encara no se saben, va ser passat per les armes després d'haver confessat, segons es té entès, i van ser enterrats en aquell paratge, molt a flor de terra, a un barranc situat a uns dos quilòmetres a la dreta de la citada 'Fuente Grande', a un lloc que es fa molt difícil de localitzar", s'indica a l'informe.

Està redactat per personal de la 3a brigada regional d'investigació social de la Prefectura Superior de Policia de Granada i es dirigeix al governador civil d'aquesta província, i té data del 9 de juliol del 1965.

Per a la policia, Federico García Lorca va ser "un maçó" que pertanyia a la lògia 'Alhambra', en què va adoptar, segons aquest informe, el nom simbòlic d'Homero. També assenyala que "estava titllat de pràctiques d'homosexualisme, aberració que va arribar a ser 'voxpopuli'" però incideix que "el fet cert és que no hi ha antecedents de cap cas concret".

Fins i tot al·ludeix al fet que Lorca es trobava allotjat a la casa de la família Rosales, on finalment va ser detingut, i assenyala que el poeta va sentir "por" en dos escorcolls policials previs a la seva pròpia casa, que a l'estiu del 1936, com tots els estius, era la Huerta de San Vicente.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés