Actualitzat 12/07/2016 17:45

La indústria discogràfica catalana cau al mínim històric però repunten els concerts

Concierto
CREATIVE COMMONS/PIXABAY

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

La indústria discogràfica catalana ha caigut en un nou mínim històric sense aconseguir resultats positius amb el mercat digital i amenaçada per un mercat cada vegada més globalitzat, si bé hi ha hagut un repunt a les actuacions en directe.

Són algunes de les dades que s'han donat a conèixer aquest dimarts en roda de premsa a la presentació del XV edició de l''Anuari de la Música 2016', que ha tingut lloc a la seu de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) a Barcelona.

L'anuari es publica des de l'any 2002, registra els indicadors anuals de la indústria musical catalana i va dirigit a professionals de la indústria musical, a les institucions vinculades a l'àmbit cultural i al públic en general i és l'únic d'àmbit nacional que té aquestes característiques.

Es tracta d'una edició conjunta del Grup Enderrock i l'Associació professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i aquest nou volum té 80 col·laboradors entre periodistes, opinadors i tècnics professionals; s'hi incorpora els 12 reptes i principals reivindicacions que planteja el sector musical per al Pla Integral de la Música que la Generalitat de Catalunya té previst desenvolupar aquest any.

Com a novetats en aquest nou número, el president d'ARC, Jordi Gratacòs, ha informat que estan millorant en presentació i continguts, i ha afegit la importància de cohesionar tots els actors de la indústria musical catalana per afrontar els reptes als quals s'enfronta el sector en aquest moment; El director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Xavier Díaz, ha afirmat que no n'hi ha prou de tenir un pla: perquè funcioni cal portar-ho a terme.

REIVINDICACIONS

Reivindiquen acabar amb la criminalització de la música en viu, que els grans equipaments --com el Liceu o l'Auditori-- serveixin d'amplificador de la música catalana, que s'incrementin les beques de creació per a projectes culturals i impulsar un nou marc legal que permeti sortir de la precarietat contractual i fiscal a gran part de la professió, entre d'altres.

El president del grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha informat que el mercat català representa un 5% del mercat musical estatal i que, tot i que les vendes hagin baixat, el consum de música en directe repunta amb una lleugera recuperació positiva, a causa de l'optimització de les programacions, però ha advertit que les sales de concerts i els festivals es troben davant d'un futur incert.

Després d'anys de crisi i estancament, la indústria musical catalana ha detectat un canvi d'hàbits de consum, i ara mateix té rècord d'assistència a concerts en què la música catalana en directe ha sortit reforçada.

La llista d'èxits en català aconsegueix bons resultats i, tot i que la producció fonogràfica ha baixat (-5%) --com el cas de la música clàssica o el folk--, alguns estils musicals han augmentat la producció de manera considerable, com el jazz.

TOP VENDES

El rànquing 'top vendes' ha situat el 2015 un total de 14 discos catalans amb més de 10.000 còpies venudes, un 60% més que l'any anterior, dels quals vuit són en català.

Els artistes catalans més venuts del 2015 van ser Estopa (40.000 discos), Serrat (40.000) i Antonio Orozco (20.000), mentre que la llista de la música en català l'encapçala Serrat, seguit d'Els Catarres, Sopa de Cabra, Blaumut i Adrià Puntí.

El músic Gerard Quintana ha afirmat que s'ha de "reivindicar el paper de la indústria i els músics a la societat i que si es castiga la cultura, amb un IVA alt, per exemple, s'atempta contra la salut interna i mental de les persones".

Aquesta nova edició de l'anuari inclou apartats dedicats a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears amb entrevistes als tres consellers de cultura dels tres territoris on defensen seguir treballant per reforçar el marc cultural i l'idioma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés